Clicky


Gezondheidsraad: Pfizer-vaccin vooral naar ouderen

Gezondheidsraad: Pfizer-vaccin vooral naar ouderen
24-12-2020 19:47 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het vaccin tegen corona van Pfizer-BioNTech zou "primair" moeten worden ingezet bij ouderen. Zo luidt een nieuw advies van de Gezondheidsraad. "Het vaccin werkt boven verwachting goed bij deze groep en bij hen treedt de meeste ernstige ziekte en sterfte op door Covid-19", aldus de organisatie donderdag. De Gezondheidsraad adviseert het vaccin "daarnaast beperkt in te zetten voor zorgmedewerkers".

Mensen van zestig jaar en ouder lopen het meeste risico, aldus de raad. En mede omdat dit middel juist bij deze mensen zo goed werkt, adviseert het orgaan "zo veel mogelijk van dit vaccin te reserveren voor deze groep en de vaccinatie te starten bij de oudsten".

Een "beperkt deel" van het vaccin "zou ingezet kunnen worden bij zorgmedewerkers om kwetsbare ouderen te beschermen en continuïteit van zorg te waarborgen". De raad denkt dat het vaccin van AstraZeneca, dat in het eerste kwartaal van 2021 in een grote hoeveelheid wordt verwacht, "uitkomst kan bieden voor alle zorgmedewerkers".