Clicky


Europese Commissie laat Pfizer-vaccin toe in EU

Europese Commissie laat Pfizer-vaccin toe in EU
21-12-2020 19:07 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie laat het eerste coronavaccin toe om in de Europese Unie verkocht en gebruikt te worden. Het middel van BioNTech en Pfizer mag de Europese markt op, zegt voorzitter Ursula von der Leyen.

Het vaccin van het Duitse biotechnologiebedrijf en de Amerikaanse farmareus kreeg eerder op de dag de zegen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het middel is veilig en werkt goed, oordeelde EMA. De toezichthouder bevestigde nog eens dat het voor 95 procent effectief is.

De eerste EU-landen willen zondag met inenten beginnen. De commissie heeft namens de EU-landen 300 miljoen doses van het vaccin besteld. Voor Nederland, dat 8 januari de eerste prik wil zetten, zijn er uiteindelijk 11,7 miljoen doses beschikbaar. Maar die zullen slechts beetje bij beetje worden geleverd.

"Meer vaccins zullen spoedig volgen", zegt Von der Leyen. Ze onderstreepte nog eens dat de EU-landen de vaccins op dezelfde dag, tweede kerstdag, en onder dezelfde voorwaarden geleverd krijgen. "Dit is een goede manier om dit moeilijke jaar af te sluiten en de bladzijde van deze pandemie om te slaan."

De commissie, die normaliter ruim twee maanden heeft om te beslissen of ze een middel toelaat, liet eerder weten hooguit twee dagen voor het besluit te nemen. Maar dat kwam er nog dezelfde dag.

Diverse landen gingen de EU voor. Het vaccin is al goedgekeurd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zwitserland, Israël, Singapore en Bahrein. Er zijn al miljoenen mensen ingeënt.