Clicky


Markante politiebaas Jan Blaauw (92) overleden

Markante politiebaas Jan Blaauw (92) overleden
21-12-2020 10:12 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Oud-hoofdcommissaris van politie in Rotterdam Jan Blaauw is zondag op 92-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in het bijzijn van zijn familie in zijn woonplaats Berkel en Rodenrijs, heeft de Rotterdamse politie maandagochtend laten weten aan het ANP.

Blaauw heeft veertig jaar bij de politie gewerkt en klom op van straatagent tot hoofdcommissaris. Na zijn pensionering, in 1988, schreef hij boeken over het recherchewerk, onder meer over de Puttense moordzaak en de strijd tegen drugshandelaren. In zijn autobiografie Dossier Blaauw schrijft hij dat in zijn begintijd zijn pistool "nogal los in het holster" zat. Blaauw raakt verwikkeld in diverse schietincidenten maar heeft naar eigen zeggen tot zijn eigen opluchting nooit iemand geraakt.

Johannes Albertus Blaauw werd op 2 april 1928 geboren in het Drentse gehucht Nieuw-Buinen, als vijfde telg in een gezin van tien kinderen. Zijn vader was politieman. In 1955 behaalde de ambitieuze Blaauw zijn inspecteursdiploma. Daarna werkte hij op verscheidene Rotterdamse politiebureaus, eerst bij bureau Boezemsingel. Hij werd voor velen het gezicht van de Nederlandse politie en in elk geval van de Rotterdamse.

Hij schreef liefst zestien boeken over opsporing en misdaad.

"Met zijn 92 jaar heeft hij tot bijna aan het eind toe kunnen genieten van zijn drie kleinkinderen en van zijn tochten op de fiets. Hij is en was daarnaast een politieman in hart en nieren, ook na zijn pensioen", aldus een woordvoerder van de politie-eenheid Rotterdam.