Clicky

 Passagiers van ferries uit Verenigd Koninkrijk niet meer welkom in Nederland

Passagiers van ferries uit Verenigd Koninkrijk niet meer welkom in Nederland
20-12-2020 21:08 | Algemeen | auteur ANP | Redactie Transport Online

DEN HAAG - Veerdiensten die van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland komen, mogen per direct geen passagiers meer vervoeren. De ferries kunnen in de havens van het havengebied Rotterdam en IJmuiden wel terecht met vrachtwagens en de chauffeurs. De burgemeesters van Rotterdam en Velsen hebben dit besluit vanavond op verzoek van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) genomen. Met de maatregel wil het kabinet de reisbewegingen vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar een besmettelijke mutatie van het COVID 19 virus rondwaart, verder beperken.

De burgemeesters van Rotterdam en Velsen hebben hiervoor gebruik gemaakt van de regionale havenverordening waarmee havenmeesters schepen geheel of gedeeltelijk de toegang tot de Nederlandse havens kunnen ontzeggen. Het gaat hierbij om alle Nederlandse havens die worden aangedaan door ferrydiensten vanuit het Verenigd Koninkrijk: Rotterdam, Hoek van Holland en IJmuiden. De rederijen zijn over de maatregel geïnformeerd. Met het formele besluit mogen de ferries niet meer met passagiers aan boord vertrekken richting Nederland.

De maatregel geldt ook voor passagiers met een Nederlandse nationaliteit. Nederlanders die door deze maatregel niet kunnen terugkeren, wordt geadviseerd een onderkomen te zoeken in het Verenigd Koninkrijk.

Het kabinet wil het transport van essentiële goederen draaiende houden. De veerdiensten blijven varen voor vrachtwagens met goederen. Dit is in lijn met de aanpak voor de luchtvaart, waar vrachtvluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland mogelijk blijven.

Ferrymaatschappijen Stena Line en DFDS laten weten dat ze passagiers van boord hebben gehaald.

Op een ferry van DFDS vanuit Newcastle naar IJmuiden betrof het volgens een woordvoerder 136 personen. Dit gebeurde nadat de Nederlandse autoriteiten hadden laten weten dat de opvarenden niet meer in Nederland van boord mochten.

Het aantal passagiers was volgens hem vanwege het coronavirus al een stuk lager dan normaal. Het is nog onduidelijk of de boekingen voor de komende dagen komen te vervallen.

Een woordvoerder van Stena Line kon zondagavond niet zeggen hoeveel passagiers er noodgedwongen in het VK moeten blijven. "We hebben zojuist gehoord dat met onmiddellijke ingang geen personenvervoer meer is toegestaan."

Eerder zondag stelde Nederland al een vliegverbod in. Ook treinverkeer vanuit het VK werd onmogelijk, omdat de treinen van Eurostar voor ten minste 24 uur niet meer welkom zijn in België. De treinen die tussen Nederland en Londen rijden, gaan via Brussel.

Foto's

  • J.Roeland
    L. van Leeuwen
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions