Clicky


Microbioloog Bonten: Er zullen meer virusvarianten opduiken

Microbioloog Bonten: Er zullen meer virusvarianten opduiken
20-12-2020 10:49 | Coronavirus | auteur ANP

HILVERSUM - De komende tijd zullen meer varianten van het coronavirus opduiken die we in de gaten moeten houden. Dat zei arts en microbioloog Marc Bonten in WNL op Zondag op NPO 1. Hij reageerde op het besluit van het kabinet om zondag een vliegverbod in te stellen vanuit Groot-Brittannië waar een 'virusmutant' is aangetroffen. Ook in Nederland is de variant ontdekt. De maatregel moet verdere verspreiding tegengaan.

De variant is volgens Bonten "besmettelijker, maar niet dodelijker". Ook zouden mensen er sneller ziek van worden. Hij is verrast, niet zozeer dat het nieuwe virus is aangetroffen, dat was een kwestie van tijd, maar dat de zorgautoriteiten in Groot-Brittannië er zo stellig over zijn. "En heus, daar zijn uitstekende epidemiologen."

"Deze mutant is al langer bekend, maar de verspreiding ging de laatste twee weken wel erg snel", zei de microbioloog bij WNL. Het is van groot belang om door middel van vaccinatie immuniteit op te bouwen. "We proberen voldoende immuniteit onder de bevolking te krijgen om voort te kunnen, zonder excessen en uitbraken en zonder dat ziekenhuizen extra belast worden."

Het zal volgens Bonten nog wel even duren voor er voldoende vaccins zijn. Over een mogelijk nieuw werkzaam vaccin zegt hij: "Er zijn nog nieuwe soorten nodig. We hebben er nu twee, Pfizer en Moderna, en wellicht een derde." Komende week start de evaluatie van dat nieuwe vaccin, afkomstig uit Duitsland. "Het is op voorhand massaal ingekocht door de Nederlandse regering. Om de effectiviteit te testen zijn 30.000 deelnemers aan onderzoek nodig, onder wie 2000 in Nederland. Laten we hopen dat het net zo actief is, dan hebben we straks een derde vaccin."