Clicky


Vrachtwagens met Moderna-vaccin zondag de weg op in VS

Vrachtwagens met Moderna-vaccin zondag de weg op in VS
19-12-2020 19:19 | Coronavirus | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - In de Verenigde Staten gaan vrachtwagens met het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna vanaf zondag de weg op. Transportbedrijven zullen het net goedgekeurde middel vervoeren naar meer dan 3700 locaties, zei generaal Gus Perna, die belast is met uitvoering van operatie Warp Speed.

De eerste Moderna-vaccins kunnen dan vanaf maandag worden toegediend. Het farmaceutische bedrijf blijft de hele week vaccins leveren. Het aantal beschikbare doses is vooralsnog lager dan verwacht. Perna praat de gouverneurs van de verschillende staten maandag bij over de gevolgen voor de levering.

Eind dit jaar moeten volgens afspraak 20 miljoen doses zijn afgeleverd, hoewel een deel waarschijnlijk opschuift naar de eerste week van januari. Er zijn volgens de generaal geen problemen met het vaccin of de productie ervan.

Bevroren

Het middel moet bevroren worden opgeslagen en vervoerd, maar dat hoeft niet bij een temperatuur van -70 graden, zoals bij het vaccin van Pfizer/BioNTech. Een deel van de Moderna-vaccins is te koud bewaard, maar dat betekent niet dat ze onbruikbaar zijn geworden.

De VS zijn het eerste land dat het Moderna-vaccin gaat gebruiken. De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA keurde eerder al het vaccin van Pfizer/BioNTech goed. Daarvan zijn bijna 3 miljoen vaccins verspreid over alle staten. Daarmee zijn al Amerikanen ingeënt, onder wie vicepresident Mike Pence en de voorzitters van beide kamers van het parlement.

De Europese toezichthouder EMA neemt op 6 januari een besluit over het Moderna-vaccin, waarvan ook Nederland doses heeft besteld. Over het vaccin van Pfizer/BioNTech beslist het Europees Geneesmiddelenbureau maandag.