Clicky

 
Transport Online - Marechaussee breekt blokkade Extinction Rebellion op Schiphol af

Marechaussee breekt blokkade Extinction Rebellion op Schiphol af

Marechaussee breekt blokkade Extinction Rebellion op Schiphol af
18-12-2020 11:47 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - De marechaussee is begonnen met het wegvoeren van actievoerders van Extinction Rebellion op Schiphol. Tientallen demonstranten blokkeren daar vrijdagochtend twee ingangen. Een dozijn demonstranten is aangehouden. Zij hielden zich niet aan de demonstratievoorwaarden.

De actievoerders hebben zich buiten met een megafoon en spandoeken voor de twee draaideuren van Schiphol Plaza verzameld. Sommige van hen lijmden zich vast aan de glazen wanden van de deuren. Ze kregen van de marechaussee even de tijd om zichzelf los te maken, maar toen ze bleven zitten grepen de handhavers met speciale eenheden in.

De marechaussee is in groten getale aanwezig en heeft de demonstratie met linten afgezet. "Om de veiligheid te waarborgen en de luchthavenprocessen goed te laten functioneren", aldus de marechaussee.

Lockdown

De actiegroep is het niet eens met de voorkeursbehandeling die de luchthaven in de coronacrisis zou krijgen. Extinction Rebellion stelt dat de algehele luchtvaart op een aantal punten een uitzonderingspositie heeft en dat dit onterecht is. "Zo mag Schiphol de stikstofnormen blijven overschrijden, hoeft zij geen milieuvergunningen aan te vragen en wordt er geen belasting op kerosine geheven", aldus de actiegroep.

De actievoerders willen een "volledige lockdown van Schiphol". Ondanks de strenge coronamaatregelen doken de afgelopen dagen beelden op van overvolle terminals. Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, verantwoordelijk voor de openbare orde op Schiphol, zei geschrokken te zijn van de beelden en ging met Schiphol in overleg hoe de drukte beter in goede banen kan worden geleid.

Extinction Rebellion liet eerder weten dat de actie is gericht tegen het kabinet, de Schiphol Group en de voorrangspositie die het bedrijf in de klimaatcrisis toebedeeld zou krijgen. "Het is niet de bedoeling individuele reizigers dwars te zitten."

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,135
Diesel1,822

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats