Clicky

 
Transport Online - 'Een kleiner vliegveld is beter voor Limburg'

'Een kleiner vliegveld is beter voor Limburg'

'Een kleiner vliegveld is beter voor Limburg'
18-12-2020 10:42 | Algemeen | auteur ANP

MAASTRICHT - Een kleiner vliegveld is beter voor Limburg. Dat is in grote lijnen de conclusie van een onderzoek naar de kosten en baten van vliegveld Maastricht Aachen Airport (MAA) in opdracht van tegenstanders van uitbreiding van het vliegveld. Het rapport werd vrijdag aangeboden aan Provinciale Staten van Limburg.

Een kleiner vliegveld vergroot de welvaart in Limburg in de periode 2025 - 2050 met maximaal 331 miljoen euro, rekenden de onderzoekers van bureau NEO Observatory uit Rotterdam uit. Dat komt onder meer door waardestijging van woningen. Ook is het goed voor het toerisme en is er minder overlast. Nog beter zou sluiting van de luchthaven zijn. Dit ook om de moordende concurrentie: in de omgeving liggen nog eens acht vliegvelden.

Volgens de onderzoekers is er geen markt voor MAA, slokt het Limburgse vliegveld voortdurend publiek geld op en worden grote maatschappelijke kosten veroorzaakt. Daarbij komt dat MAA geen functies heeft die voor de eigen regio belangrijk zijn, aldus de onderzoekers.

"De afstand van de luchthaven tot de woonkernen is nergens in Nederland zo klein als in Zuid-Limburg. Dat geldt ook voor de geringe afstand tot de landsgrenzen met België en Duitsland. Dat leidt voor alle bewoners en gasten van Zuid-Limburg tot een buitenproportionele overlast", aldus de opstellers van het rapport. "De luchthaven verstikt en vervuilt unieke heuvellandschappen van Nederland met haar uitstoot van lawaai, ultrafijnstof en kerosine."

"De aanwezigheid van MAA voegt helemaal niets toe aan de bereikbaarheid van Limburg of Nederland", gaat het rapport verder. "Na een kwakkelend bestaan van vele decennia is de conclusie onontkoombaar: MAA is commercieel niet levensvatbaar. Er is geen enkel perspectief op economische zelfstandigheid en op een rendabele exploitatie op deze locatie met zoveel concurrentie in de nabijheid. Het voortbestaan van de luchthaven wordt telkenmale opgerekt met vele tientallen miljoenen overheidssteun van de Provincie Limburg, zonder dat daar een adequaat maatschappelijk rendement tegenover staat."

Oud-politicus Pieter van Geel maakt in opdracht van het provinciebestuur een visie op de toekomst van het vliegveld. De presentatie daarvan is begin volgend jaar.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden