Clicky


Noodmaatregelen voor weg- en luchtvervoer: Eerlijke regels tussen EU en VK

Noodmaatregelen voor weg- en luchtvervoer: Eerlijke regels tussen EU en VK
18-12-2020 10:10 | Politiek | auteur Redactie

BRUSSEL - Vandaag stemt het Europees Parlement over de noodmaatregelen voor het weg- en luchtvervoer voor het geval van een no-deal Brexit-scenario aan het einde van dit jaar. De voorstellen voor het luchtvervoer maken het mogelijk voor Britse vliegtuigen om gedurende zes maanden gewoon in het Europese luchtruim te kunnen blijven vliegen. Ook zorgt het Europees Parlement ervoor dat luchtvaartcertificaten voor de vliegveiligheid geldig blijven.

Het voorstel voor het wegvervoer zou het mogelijk maken dat vracht- en passagiersvervoer de eerst zes maanden na Brexit gewoon doorgaat, en zorgt ook voor een geleidelijke uitfasering van cabotage ritten voor Britse vervoerders.

PvdA-Europarlementariër Vera Tax: "Om een abrupte onderbreking van al het verkeer tussen de EU en het VK te voorkomen is het belangrijk om de basisvoortzetting van vluchten en wegvervoer te garanderen. De overgangsperiode van zes maanden geeft de sector de tijd om zich aan de nieuwe situatie aan te passen wat onder andere zorgt voor minder files aan de grens. Uiteraard op voorwaarde dat het Verenigd Koninkrijk dezelfde voorwaarden waarborgt voor Europese vervoerders. Wij accepteren geen oneerlijke regels op onze markt.”

Verwacht wordt dat het Europees Parlement hier met een grote meerderheid voor zal stemmen. In dat geval gelden deze regels vanaf 1 januari 2021. Dit vervalt echter als er nog wel een Brexit deal komt voor die tijd.