Clicky

 
Transport Online - Half miljoen euro boete voor ongevallen in chemiebedrijf

Half miljoen euro boete voor ongevallen in chemiebedrijf

Half miljoen euro boete voor ongevallen in chemiebedrijf
17-12-2020 19:55 | Bedrijfsongevallen | auteur Redactie

'S-HERTOGENBOSCH - Een chemiebedrijf uit Hoek is veroordeeld tot een geldboete van 500.000 euro. Volgens de rechtbank Oost-Brabant is het bedrijf schuldig aan een dodelijk ongeval en trof het onvoldoende maatregelen om werknemers te beschermen en zware ongevallen te voorkomen.

In september 2016 ging een medewerker een suikersilo binnen op het terrein van het bedrijf. Hij werd daar onwel en overleed, vanwege een te hoge concentratie stikstof in die ruimte. Het chemiebedrijf had dat gevaar niet onderkend. Achterstallig onderhoud aan de silo maakte dat stikstof vrijelijk de ruimte in kon stromen en het gebrekkige veiligheidsbeleid droeg eraan bij dat eenvoudige en onbeschermde toegang tot de silo door werknemers mogelijk – en zelfs gebruikelijk – was.

In juni 2017 brak er brand uit in het bedrijf. Dit kon gebeuren doordat er een niet goed functionerende, lekkende benzeenpomp opnieuw in gebruik werd genomen, ondanks dat er een foutmelding voor die pomp was binnengekomen. De pomp was in de loop van de jaren niet of nauwelijks gecontroleerd en specifieke procedures over hoe om te gaan met lekkages, ontbraken.

Risico's onderkend

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat het bedrijf verantwoordelijk is voor de veiligheid van haar werknemers. In dit geval gaat het om een internationaal chemiebedrijf. Van dit bedrijf mag worden verwacht dat zij met de aanwezige kennis, deskundigheid en technische middelen alle maatregelen neemt om zware ongevallen te voorkomen. De rechtbank stelt vast dat het bedrijf hierin, op diverse punten, is tekortgeschoten. Dit leidde tot een zeer onveilige werksituatie, die een medewerker het leven kostte.

Dat zo’n ongeval zou gebeuren was bijna onvermijdelijk, zeker omdat een deel van de aanwezige risico’s helemaal niet werd onderkend. Het bedrijf schoot hiermee ernstig tekort in haar zorgplicht tegenover haar medewerkers in het algemeen en het slachtoffer in het bijzonder. Al met al vindt de rechtbank een geldboete van 500.000 euro op zijn plaats.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,924
Diesel1,726

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions