Clicky

 ILT en RvA versterken samenwerking

ILT en RvA versterken samenwerking
17-12-2020 10:23 | Overig | auteur Redactie

DEN HAAG - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Raad voor Accreditatie (RvA) gaan meer informatie uitwisselen en de samenwerking versterken. Het doel is om efficiënte en effectieve controles uit te voeren op keuringsinstanties. Deze instanties houden, namens de overheid, toezicht op het gebied van bijvoorbeeld milieu, scheepvaart, vuurwerk, gevaarlijke stoffen, producten en legionella.

Op woensdag 16 december tekenden Jan van den Bos, inspecteur-generaal van de ILT en Roeland Nieuweboer, voorzitter van de raad van bestuur van de RvA een informatieprotocol. Door de intensievere samenwerking verbetert het toezicht op de keuringsinstanties. Incidenten in het verleden, zoals bij de mastbreuk van het zeilschip Amicitia, lieten zien dat een verbeterd toezicht nodig is.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) adviseerde na onderzoek op het ongeval met de Amicitia, dat de ILT zich moest beraden op het overheidstoezicht op de bruinevlootsector. De ILT nam het advies ter harte en is sindsdien aan de slag om het volledige toezicht op het certificeren van bedrijven te optimaliseren. Het protocol met de RvA draagt daaraan bij; het zorgt voor een verbeterde samenwerking en uitwisseling van informatie.

Raad voor Accreditatie

De RvA beoordeelt keuringsinstanties op hun competenties, consistente bedrijfsuitoefening en onpartijdigheid. Met een RvA-accreditatie wordt het vertrouwen in deze organisaties bevestigd. Vervolgens wijst de ILT deze private bedrijven aan voor de controles op de bedrijven die toezien op onder meer vuurwerk, afval, milieuzaken en scheepvaart. Hiermee is sprake is van een combinatie van privaat en publiek toezicht.

Informatie-uitwisseling

De RvA informeert de ILT over verlening, schorsing, intrekking uitbreiding van een accreditatie. RvA en ILT zeggen toe elkaar direct te informeren over ernstige bevindingen en relevante zaken, bijvoorbeeld fraude, intimidatie en omkoping. Ook delen beide organisaties hun planning voor bezoeken aan bedrijven. Zo kan het toezicht beter op elkaar worden afgestemd.

Protocol

In het informatieprotocol zijn afspraken opgenomen over de manier waarop en de kaders waarbinnen de RvA en de ILT informatie uitwisselen. Beide organisaties doen dit vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en bevoegdheid op basis van de wet- en regelgeving. In het protocol zijn ook bepalingen over de vertrouwelijkheid van de informatie opgenomen

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions