Transport Online - Belgische premier drukt Rutte op het hart: funshopper niet welkom

Belgische premier drukt Rutte op het hart: funshopper niet welkom

Belgische premier drukt Rutte op het hart: funshopper niet welkom
15-12-2020 12:08 | Buitenland | auteur Redactie

BRUSSEL - Nederlandse funshoppers zijn in België niet welkom, heeft de Belgische premier Alexander De Croo zijn Nederlandse collega Mark Rutte op het hart gedrukt. België hoopt Nederlanders, nu de winkels in Nederland dicht moeten, ervan te weerhouden de grens over te steken. De zuiderburen kijken met zorg naar de "jojo-beweging" in de Nederlandse corona-aanpak.

De Croo belde dinsdagochtend met Rutte, twittert hij. De Belgische premier heeft er nog eens op gewezen dat funshoppen "in België verboden is". De winkels zijn dan wel open, maar Belgen mogen niet gezellig samen winkelen. Hooguit een halfuur in hun eentje de schappen door, meer zit er niet in. Zo nodig wordt er ingegrepen, waarschuwt De Croo.

Ook "de Nederlandse regering en Rutte raden ten stelligste af om de grens over te steken", houdt de Belgische premier kooplustige Nederlanders voor.

De Croo zou eigenlijk maandagavond naar Den Haag afreizen om met Rutte te overleggen over onder andere de strijd tegen het coronavirus. Maar dat ging niet door. Rutte zegde af, om in een toespraak vanuit het Torentje een ongekend strenge lockdown aan te kondigen.

België zou liever zien dat de aanpak van de pandemie in de buurlanden gelijk op zou gaan, gaf zorgminister Frank Vandenbroucke eerder op de dag te kennen. België, dat voor "stabiliteit" en "geen superharde lockdown" kiest, steekt volgens hem af bij Nederland "waar het eigenlijk een beetje een jojo-beweging is geworden".

België ging eind oktober over op strenge coronamaatregelen en sloot toen ook de niet-essentiële winkels. Toen waren die in Nederland en Duitsland nog open en ging het winkelpubliek in omgekeerde richting.

Ook Vandenbroucke benadrukt dat "we de Nederlanders moeten duidelijk maken dat hier pleziershoppen niet kan". Zo nodig moeten burgemeesters volgens hem harder optreden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions