Clicky


DHL Express blijft erbij: meer dan een gematigde loonsverhoging zit er niet in

DHL Express blijft erbij: meer dan een gematigde loonsverhoging zit er niet in
12-12-2020 19:48 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - DHL Express blijft erbij: meer dan een gematigde loonsverhoging zit er niet in. En werkdruk is er ook niet. In de tweede cao-ronde heeft DHL Express geprobeerd dit met cijfers te onderbouwen. Maar FNV Transport & Logistiek is niet overtuigd.

DHL Express presenteerde hele mooi cijfers: De omzet in Nederland in 2020 groeide met 14 procent, vooral bij B2C. Wereldwijd maakte DHL gemiddeld 7 procent winst. DHL Express is het paradepaardje van de DHL-familie en haalde in Nederland ruimschoots de targets. DHL Express NL heeft vertrouwen in de toekomst. In het afgelopen jaar zijn veel tijdelijke en flexcontracten omgezet in vaste contracten (+130 Fte). Hierdoor is 90 procent van de werknemers in vaste dienst gekomen en wordt er slechts voor 3 procent gebruik gemaakt van subcontractors (7 procent in de piek). Dat vindt FNV Transport & Logistiek een hele mooie ontwikkeling. "We hebben DHL daar dan ook een compliment voor gegeven, want dat zien we bij veel pakketbedrijven wel anders."

Ondanks die mooie groei- en winstcijfers vindt DHL Express dat er slechts ruimte is voor een gematigde loonsverhoging. Want de winstmarge op B2C is minder dan op B2B-zendingen. Kosten kunnen niet doorberekend worden aan de klant. De loonkosten moeten niet te hard stijgen, want dan worden we duurder dan de concurrent. B2C zou kunnen afnemen in 2021. Enzovoort, enzovoort.

DHL Express heeft de vakbond ook uitleg gegeven over de werkdrukcijfers. Ze kijken dan naar hoe de koerier gebruikmaakt van zijn pauze. Een koerier neemt gemiddeld 31 minuten pauze per dag, zegt DHL, terwijl ze 70 minuten pauze zouden kunnen nemen. ‘Dan is er zelfs nog ruimte voor extra werkzaamheden en geen sprake van werkdruk’, aldus DHL Express. 

FNV stelt aan DHL Express voor: "Er is het afgelopen jaar hard gewerkt door werknemers. Kijk maar naar de enorme groei van de omzet. En dat onder de bijzondere omstandigheden door Corona. U begrijpt dat onze leden daar een stevige loonsverhoging voor verwachten. Wij nodigen u dan ook uit om samen met ons daar iets moois voor af te spreken."

Op 5 januari is de derde cao ronde.

Foto's

  • DHL
    DHL


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions