Clicky


'Merkel en regionale leiders overleggen over sluiting winkels'

'Merkel en regionale leiders overleggen over sluiting winkels'
12-12-2020 15:50 | Coronavirus | auteur ANP/RTR

BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel overlegt zondag met leiders van deelstaten over het aanscherpen van het coronabeleid. Ingewijden zeggen dat onder meer besproken zal worden of ook winkels in de aanloop naar de kerstvakantie dicht moeten.

In Duitsland is al zo'n anderhalve maand een gedeeltelijke lockdown van kracht. Horecazaken zijn dicht, maar scholen en winkels hoefden niet te sluiten. Ondanks die maatregelen worden dagelijks tienduizenden nieuwe besmettingen gemeld. Daardoor groeit ook de druk op de politiek om in te grijpen.

Minister van Economische Zaken Peter Altmaier zei tegen Duitse media dat intensivecareafdelingen van ziekenhuizen tegen hun grenzen aanlopen. Hij zei dat er duidelijkheid moet komen over welke stappen nu nodig zijn om te voorkomen dat de pandemie "volledig uit de hand loopt".

Stappen zetten

Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, maakte zaterdag melding van 28.438 nieuwe coronabesmettingen. Ook overleden nog eens 496 coronapatiënten.

Minister van Financiën Olaf Scholz ziet het ook somber in. "We moeten de komende dagen stappen zetten die heel ver gaan en die heel hard aan zullen komen", vertelde hij zijn SPD-partijgenoten tijdens een online evenement.

Sommige deelstaten wachten niet af. Vanaf zaterdag mogen mensen in Baden-Württemberg 's avonds tussen 20.00 uur en 's ochtends 05.00 uur niet zonder geldige reden naar buiten. Woensdag ging Beieren al over op dergelijke maatregelen. Mensen mogen daar alleen nog voor essentiële zaken de deur uit.