Clicky


EU legt klimaatlat hoger: 55 procent minder CO2 in 2030

EU legt klimaatlat hoger: 55 procent minder CO2 in 2030
11-12-2020 08:52 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Unie scherpt haar klimaatdoelstellingen aan. Over tien jaar moet de unie niet 40, maar 55 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990, zijn de EU-leiders overeengekomen op hun top in Brussel. Dat is nodig om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken. "Europa is de leider in de strijd tegen klimaatverandering", twittert EU-president Charles Michel na afloop van een lange en felle onderhandelingsnacht voor de EU-leiders akkoord gingen.

Nederland dringt al langer aan op het opschroeven van het tussendoel in 2030. Ook de Europese Commissie stelde dat voor. Het Europees Parlement wil de lat zelfs op 60 procent leggen en wil dat niet alleen de unie als geheel, maar ook ieder EU-land afzonderlijk dat doel haalt. De EU-landen en het parlement moeten het daarover nu eens zien te worden.

De scherpere doelstellingen zijn nodig om de opwarming van de aarde te kunnen beperken tot 2 en liever nog 1,5 graad, zoals in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken. Zo zou de klimaatverandering nog enigszins binnen de perken kunnen worden gehouden.