Transport Online - 'Overheid vindt alleen schone toiletten wel voldoende' [+video]

'Overheid vindt alleen schone toiletten wel voldoende'

'Overheid vindt alleen schone toiletten wel voldoende' [+video]
10-12-2020 20:11 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT/DEN HAAG - FNV meldde op 22 oktober al dat zij de situatie van de beroepschauffeur vanwege corona onacceptabel vindt. "De overheid wil er niets aan doen, dus we zijn weer terug bij af."

FNV Transport & Logistiek heeft daarom een brandbrief gestuurd aan de minister. Strekking van die brief is dat de chauffeur op alle locaties recht heeft op goede sanitaire voorzieningen én recht heeft op een warme maaltijd op een normaal bord in het restaurant.

Op 26 november 2020 was er overleg met het ministerie. Op verzoek van FNV was bij dat overleg ook een afvaardiging van de wegrestaurants aanwezig.
De verhalen en suggesties werden weer eens aangehoord en volgens ons is zowel in de brief alsook tijdens het gesprek duidelijk geworden dat:

  • De huidige situatie onacceptabel is.
  • Wegrestaurants prima in staat zijn om op een veilige manier te zorgen voor een (warme) maaltijd van een normaal bord in het restaurant.

Vandaag, donderdag 9 december 2020, heeft het ministerie gereageerd. Een uitgebreide brief met, volgens het FNV, nul inhoud. Het gaat vooral weer over de wc's en de oproep om het goed te regelen. Daarmee verandert er weinig tot niets, vindt FNV Transport & Logistiek. "Helemaal teleurstellend en onbegrijpelijk, is de reactie op onze gezamenlijke oproep de chauffeurscafés/wegrestaurants weer open te stellen." 

Het ministerie gaat op geen enkele manier in op de aangevoerde argumenten. Ook gaat het ministerie niet in op de concrete uitwerking van het protocol, dat speciaal is opgesteld voor chauffeurs door de wegrestaurants.

De vakbond gaat daarom, samen met de wegrestaurants, bekijken hoe zij de druk verder kunnen opvoeren.

Minister Cora van Nieuwenhuizen plaatste vandaag ook een video waarin zij zegt het "shocking vindt dat chauffeurs geen koffie krijgen of van het toilet mogen gebruikmaken". In de video roept zij iedereen op die chauffeurs ontvangt hen met respect te behandelen. Euro-parlementariër voor de PvdA Vera Tax reageert op de video en zegt: "Beste minister van Nieuwenhuizen. Fijn dat de realiteit ook tot u is doorgedrongen. Deze schrijnende situatie is al sinds oktober. U doet een oproep aan anderen. Komt u zelf ook in actie? Net als uw Franse collega-minister kunt u chauffeurs toelaten in truckstops. #regelhetgewoon."

Bijlage:

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,564

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen