Transport Online - Libische troepen geven Turks vrachtschip 'Mabrouka' vrij

Libische troepen geven Turks vrachtschip 'Mabrouka' vrij

Libische troepen geven Turks vrachtschip 'Mabrouka' vrij
10-12-2020 17:21 | Incidenten | auteur ANP/AFP/RTR

BENGHAZI - Troepen van de Oost-Libische krijgsheer Khalifa Haftar hebben het Turkse vrachtschip dat ze in beslag hadden genomen vrijgegeven nadat een boete is betaald. De regering in Ankara had woedend gereageerd op de actie en gedreigd met tegenmaatregelen.

De Mabrouka was onder Jamaicaanse vlag onderweg naar de haven van Misrata in het westen van het land, toen het in Libische wateren werd onderschept. Het zou zonder toestemming een "verboden zone" zijn binnengevaren en werd naar een haven gesleept. Het schip is geïnspecteerd. De zeventien bemanningsleden, onder wie negen Turken, kunnen na ondervraging weer de zee op.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken eiste dinsdag dat het vrachtschip zijn reis kon voortzetten. Wie de Turkse belangen in Libië schendt, moet rekening houden met ernstige consequenties en wordt gezien als een legitiem doelwit, klonk het dreigend.

Turkije steunt samen met Qatar de internationaal erkende regering in de hoofdstad Tripoli, die al jaren strijdt tegen het Libische Nationale Leger (LNA) van ‘veldmaarschalk’ Haftar. Dat leger wordt gesteund door Egypte, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De toestand in Libië is chaotisch en gewelddadig sinds de dood van heerser Muammar Kaddafi in 2011.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen