Clicky


Eerste acties in metaalsector begonnen bij Scania

Eerste acties in metaalsector begonnen bij Scania
10-12-2020 17:09 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

UTRECHT - Werknemers in de metaalsector gaan staken en actievoeren. Werkgevers gingen donderdag niet in op de eisen die vakbonden FNV stelden in een ultimatum, waaronder een eerlijk loon en meer inspraak voor medewerkers. De vakbond vindt dat de werkgevers de coronacrisis aangrijpen om met een loonbod te komen dat lager is dan de inflatie.

De eerste actie vindt donderdag plaats in Zwolle bij Scania, producent van zware bedrijfsauto's, bussen en industrie- en scheepsmotoren. De FNV roept werknemers daar op direct te stoppen met overwerken. Overwerken is bij Scania namelijk eerder regel dan uitzondering, stelt FNV.

Een dag later beginnen werknemers van verschillende bedrijven in de regio Nijmegen aan een 24 uursstaking. Het gaat dan onder anderen om werknemers van heftruckmaker Hyster Yale, lasapparatenmaker Lincoln Smitweld en transformatorenproducent Royal Smit.

"Medewerkers staan onder grote druk en werkgevers verwachten ultieme flexibiliteit en inzet van hun werknemers zonder dat daar iets tegenover staat", zegt FNV-bestuurder Petra Bolster. "De werkgevers laten ons geen andere keuze dan actie te voeren en te staken. Ze komen echt met een absurd bod en mensen zijn het echt beu."

Het bod van de werkgevers is 1 procent loonsverhoging in 2021 en 1,25 procent in 2022. Daarnaast willen de werkgevers extra investeren in de pensioenen van medewerkers. Volgens de vakbond houden de werkgevers daarmee vast aan een bod dat minder koopkracht, belastende werktijdenpatronen en een slechte werk-privébalans voor werknemers oplevert.

Brancheorganisatie voor de technologie- en metaalsector FME betreurt het dat er nog geen cao-akkoord ligt. "De werkgevers hebben een evenwichtig, fatsoenlijk en verantwoord cao-voorstel gedaan aan de vakbonden, dat recht doet aan het herstelvermogen van bedrijven én aan de werknemers", zegt de organisatie. FME benadrukt dat de Metalektro het vanwege de coronacrisis zwaar heeft, en dat 80 procent van de bedrijven in de sector ook volgend jaar met forse omzetdaling blijft kampen.

Het is niet de eerste keer dat er stakingen en acties plaatsvinden in de sector. Bij de vorige drie cao-onderhandelingen draaide het ook uit op langdurige stakingen en acties. Onder de cao Metalektro vallen bijna 160.000 mensen. Die werken onder meer in de metaalbewerking en bij elektrotechnische bedrijven. Sinds september wordt onderhandeld over een nieuwe cao. De huidige cao liep af op 1 december.