Clicky

 Kroongetuige Marengo: advocaten 'medeschuldig' aan moord Wiersum

Kroongetuige Marengo: advocaten 'medeschuldig' aan moord Wiersum
10-12-2020 13:18 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 17:10 uur] De kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, Nabil B., heeft donderdag op emotionele wijze betoogd dat de advocaten Nico Meijering en Inez Weski medeschuldig zijn aan de moord op zijn advocaat Derk Wiersum. In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp schoot B. een paar keer fel uit zijn slof naar aanleiding van vragen die Meijering hem stelde. De rechtbank verzocht hem zich niet te buiten te gaan aan "tirades".

Volgens B. heeft onder anderen Meijering "lak" en "schijt" gehad aan zijn advocaten van destijds, onder wie Wiersum. "U bent een lastercampagne tegen ze begonnen en hebt hen voor de bus gegooid." En intussen "keek die psychopaat vanuit Dubai mee", aldus B. Met 'die psychopaat' bedoelde hij Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in Marengo. Hij werd vorig jaar december in Dubai opgepakt.

De emoties bij B. liepen zo hoog op en de beschuldigingen in de richting van Meijering werden dermate grof dat de voorzitter van de rechtbank besloot de zitting te onderbreken, zodat iedereen weer even tot rust kon komen. Na die schorsing beet Meijering de getuige toe dat hij ervan schrok dat B. "over de rug van de gewelddadig om het leven gekomen Wiersum" leugens probeerde recht te breien.

Mohamed R.

Derk Wiersum werd op 18 september vorig jaar in Amsterdam doodgeschoten. In maart 2018 werd de broer van Nabil B. doodgeschoten, kort nadat justitie de kroongetuigendeal had bekendgemaakt. Ook justitie kreeg donderdag onder uit de zak. B. zei dat hij het OM had "gesmeekt" om met die bekendmaking te wachten. "Mijn familie zou kanonnenvoer worden. Niet doen, heb ik gezegd, het gaat uit de hand lopen, er gaan lijken vallen. Zes dagen na de bekendmaking is mijn broer vermoord. Ik heb gelijk gehad, mijn woorden zijn uitgekomen."

Het verhoor van B. vindt plaats op verzoek van Mohamed R., een vroegere goede vriend van de kroongetuige. Volgens B. zijn zij samen betrokken geweest bij meerdere liquidaties, die zijn gepleegd in opdracht van Taghi. R. - broer van de begin dit jaar in Colombia gearresteerde Saïd R. - wil aan de hand van het verhoor een verzoek tot opheffing van zijn voorarrest kunnen onderbouwen. Hij meent dat met het verhoor de eerdere, voor hem belastende verklaringen van B. onderuit zijn gehaald. R. zegt dat B. in 2017 een aanslag op zijn leven heeft laten plegen. Hij raakte daarbij gewond. "Wat heb ik jou misdaan?", vroeg hij aan zijn vroegere vriend.

Het megaproces Marengo is momenteel nog in de voorbereidende fase. Het is de bedoeling om vanaf februari volgend jaar de zaak inhoudelijk te behandelen. Waarschijnlijk zal Taghi daarbij aanwezig zijn. Hij heeft zich tot nu toe nog niet in de rechtbank laten zien.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,108
Diesel1,928

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions