Clicky

 
Transport Online - Impact coronacrisis op CO2-uitstoot blijft duidelijk zichtbaar

Impact coronacrisis op CO2-uitstoot blijft duidelijk zichtbaar

Impact coronacrisis op CO2-uitstoot blijft duidelijk zichtbaar
10-12-2020 09:50 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De impact van de coronacrisis op de CO2-uitstoot blijft duidelijk zichtbaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) viel de uitstoot door economische activiteiten in het derde kwartaal 4,5 procent lager uit dan een jaar eerder. In dezelfde periode kromp de Nederlandse economie met 2,5 procent. In het eerste en tweede kwartaal van dit jaar was ook al sprake van minder emissies.

De CO2-uitstoot van de transportsector lag in de meetperiode ruim 40 procent lager dan een jaar terug. Vooral de luchtvaart was, omdat veel vluchten werden geschrapt, veel minder vervuilend. De uitstoot in deze sector was ruim twee derde minder dan een jaar eerder. Het aandeel van de transportsector in de totale uitstoot was ruim 9 procent.

In het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid was de uitstoot ruim 4 procent lager. Binnen de industrie is sprake van een wisselend beeld. De aardolie-industrie en de basismetaalindustrie kenden een lagere uitstoot. In de chemische industrie en de overige industrie was juist sprake van meer uitstoot.

Meer aardgas verstookt

Verder was te merken dat Nederlanders veelal vanuit huis werkten, waardoor de uitstoot van autogebruik afnam. Daartegenover werd meer aardgas verstookt. De elektriciteitsbedrijven hebben door een hogere elektriciteitsproductie bijna 9 procent meer uitgestoten.

Ook merkt het CBS op dat het derde kwartaal van 2020 qua weer was zachter dan dat van 2019. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot 5,7 procent lager dan een jaar eerder.

Ook in het eerste en tweede kwartaal het jaar was al sprake van een lagere uitstoot van CO2.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,062
Diesel2,064

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden