Clicky


Meer staten schieten Trump te hulp in strijd om verkiezingszege

Meer staten schieten Trump te hulp in strijd om verkiezingszege
09-12-2020 22:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - Na Texas schieten veel meer Amerikaanse staten president Trump te hulp bij zijn streven zijn landelijke verkiezingsnederlaag om te buigen in een overwinning. Zeventien staten zeggen Texas te steunen bij de gang naar het Hooggerechtshof in Washington, melden Amerikaanse media. Het gaat allemaal om staten waar Trump de meeste stemmen kreeg. Ook Trump zelf sluit zich aan bij de stap in zijn "persoonlijke capaciteit als kandidaat voor herverkiezing".

De Texaanse minister van Justitie spande een zaak aan tegen vier staten waar Trumps uitdager Biden won, maar waar Trump vier jaar geleden nog triomfeerde. Volgens Texas zijn Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin in de fout gegaan omdat zij in verband met de coronacrisis verkiezingsprocedures wijzigden. Dat zou illegaal zijn geweest.

Het Hooggerechtshof is niet verplicht de klacht te behandelen. Drie van de negen opperrechters zijn door Trump benoemd, de laatste nog net voor de verkiezingen.

Critici noemen de stap van Texas een aanval op de democratie en een politieke stunt.

Volgens de Amerikaanse zender CNBC vraagt de Texaanse justitieminister Paxton het Hooggerechtshof feitelijk om toestemming Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin te vervolgen. Trump had eerder woensdag al aangekondigd dat hij zich zou aansluiten bij de juridische stap van zijn Republikeinse partijgenoot.

De president vindt dat hem zijn overwinning is ontstolen door verkiezingsfraude. Vooral bij het briefstemmen en het automatisch tellen van de stemmen ging veel mis, beweert hij zonder daarvoor met bewijzen te komen. Alle rechtszaken daarover liepen dan ook op niets uit.

De stap van Texas geldt als een van de laatste pogingen om de nederlaag van Trump af te wenden. Volgende week moet een kiescollege de uiteindelijke winnaar benoemen, maar ook dat wil Texas voorkomen door te pleiten voor uitstel.