Clicky

 
Transport Online - Caroline Nagtegaal-van Doorn: 'Aandacht voor binnenvaart goed signaal, maar ik verwacht meer concrete actie'

Caroline Nagtegaal-van Doorn: 'Aandacht voor binnenvaart goed signaal, maar ik verwacht meer concrete actie'

Caroline Nagtegaal-van Doorn: 'Aandacht voor binnenvaart goed signaal, maar ik verwacht meer concrete actie'
09-12-2020 19:30 | Binnenvaart | auteur Redactie

BRUSSEL - Vandaag heeft de Europese Commissie een strategie voor duurzaam transport gepresenteerd. De strategie maakt onderdeel uit van de Europese Green Deal en is een zogenaamde road map waarin de Commissie uitlegt hoe de doelstelling van 90 procent CO2-emissie reductie voor transport in 2050 behaald kan worden. De strategie legt de nadruk op verduurzaming van alle verschillende transportmodaliteiten, van wegverkeer, luchtvaart, spoorvervoer tot de binnenvaart.

In de strategie doet de Commissie een groot aantal voorstellen. De Commissie wil in 2030 in Europa bijvoorbeeld 30 miljoen zero-emissie auto’s op de weg hebben en 3 miljoen elektrische oplaadpunten hebben uitgerold. In 2035 moeten de eerste emissieloze zeeschepen en vliegtuigen op de markt zijn. Daarnaast wordt de ambitie gesteld om reizen onder de 300 km tussen Europese steden met meer dan 1 miljoen inwoners klimaatneutraal te maken. Dit wil de Commissie onder andere bereiken door het aantal reizen per hogesnelheidstrein in 2030 te verdubbelen, maar de Commissie wil ook inzetten op het digitaal boeken van tickets bij verschillende vervoersmogelijkheden voor een reis, en wel van deur-tot-deur.

VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal-van Doorn is vooral positief over de voorstellen die de Commissie doet om de modal shift een boost te geven door het optimaliseren en moderniseren van de binnenvaartsector. De Europese Commissie wil in 2030 een stijging van 25 procent zien van het gebruik van binnenvaartvervoer in de Europese Unie. Daarnaast wil de Commissie dat vervoer per binnenvaartschip of trein in 2030 goed kan concurreren met het wegvervoer. Hoe de Commissie dat wil doen, wordt de komende jaren duidelijk. De Commissie kondigt in de strategie namelijk in totaal 82 initiatieven aan die het nog dit mandaat naar buiten wil brengen.

Eerder deze maand presenteerde Caroline Nagtegaal-van Doorn namens Renew Europe het Binnenvaart Paper, waarin de liberale groep in het Europees Parlement pleit voor een Europese binnenvaartstrategie, als cruciaal puzzelstukje in de weg naar de duurzame mobiliteit van de toekomst.

VVD-Europarlementariër en auteur van het Binnenvaart Paper Caroline Nagtegaal-van Doorn: “Deze strategie laat zien dat de Commissie snapt dat de transitie naar duurzaam, slim en efficiënt transport vraagt dat we kijken naar het totaalplaatje van transport. De grote nadruk op de modal shift, op innovatie en de noodzaak voor het uitrollen van de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen, stemmen me positief en zijn van belang voor onze mainports, de scheepvaart en de luchtvaart.”

“Dat de Commissie ook de binnenvaart noemt, is een goed signaal. De binnenvaart blijft als sector nog altijd zwaar onderbelicht, terwijl het files kan verminderen en een belangrijke rol kan spelen in het vergroenen van de stedelijke logistiek. Om de digitale en groene transitie echter haalbaar en betaalbaal te maken voor ondernemers en bedrijven, is een Europese aanpak onontbeerlijk. Deze strategie is een goed begin, maar ik wil actie zien van de Commissie. Daar ga ik ze dan ook aan houden.”

Foto's

 • J.Roeland
  ESTERO
 • J.Roeland
  MANNA
 • J.Roeland
  TYDA KYRA
 • Binnenvaartschip LIA
  Binnenvaartschip LIA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,073
Diesel1,733

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats