Clicky

 
Transport Online - Vera Tax: 'Maak duurzaam transport betaalbaar voor iedereen'

Vera Tax: 'Maak duurzaam transport betaalbaar voor iedereen'

Vera Tax: 'Maak duurzaam transport betaalbaar voor iedereen'
09-12-2020 19:23 | Klimaat | auteur Redactie

BRUSSEL - Vandaag is de transportstrategie van de Europese Commissie verschenen met daarin de plannen voor duurzaam transport. Het is absoluut noodzakelijk om de sector te verduurzamen, aangezien deze verantwoordelijk is voor meer dan een kwart van de gehele Europese emissie uitstoot. De Commissie ziet daarbij onder andere de elektrische auto als de meest veelbelovende optie. Autorijden moet duurzaam, én vooral betaalbaar zijn voor iedereen.

PvdA-Europarlementariër Vera Tax: “Vooral de mensen met een bovengemiddeld salaris kunnen zich op dit moment elektrisch rijden permitteren. De Nederlandse subsidiepot voor nieuwe elektrische auto’s was dit jaar al na één week op. De EU en Nederland moeten ervoor zorgen dat juist de tweedehands markt van elektrische auto’s groeit zodat deze auto’s ook snel beschikbaar zijn voor mensen met gemiddelde en lage inkomens."

"Elektrisch rijden is beter voor het klimaat en voor schone lucht, maar ook beter voor je portemonnee omdat de totale kosten van eigenaarschap lager zijn bij een elektrische auto in vergelijking met een reguliere auto. Net als bij zonnepanelen, moet je wel het geld hebben om deze investering te doen. Vandaar mijn pleidooi: Zorg dat de tweede handsmarkt goed en snel op gang komt, dan heeft iederéén financieel voordeel van elektrisch rijden en halen we eerder onze klimaatdoelstellingen", zegt Vera Tax.

De transportstrategie zegt ook dat de trein zoveel mogelijk het vliegtuig moet vervangen op korte afstanden (tot 1000 kilometer). Vera Tax: “De Commissie toont grote ambitie op het spoor en die deel ik ook, maar hier moet de EU mét de lidstaten grote slagen slaan om de trein daadwerkelijk het aantrekkelijke alternatief te laten zijn voor vliegen. Daarvoor zal het prijsverschil van belang zijn evenals het gebruiksgemak. Neem de afstand 1000 kilometer. Een treinticket van Venlo naar Wenen kost 192,60 euro en ik ben tien uur onderweg. Een vliegticket van Eindhoven naar Wenen kost 49,00 euro en ik doe er 1 uur en 40 minuten over. Vier keer goedkoper en vier keer sneller dus. Als je dan moet kiezen, zal alleen Greta Thunberg en een enkeling nog kiezen voor de trein."

In de strategie wordt voorzichtig de potentie van het fietsnetwerk aangehaald. Wat dat betreft kan Nederland volgens Tax een koplopersfunctie vervullen: “Europa kan nog veel leren van Nederland als het gaat om een uitstekende fietsinfrastructuur. Het is duurzaam, gezond en ook nog eens een heel efficiënte vorm van transport!”

Tax plaatst een kritische noot bij het sociale aspect van de plannen: “Wij moeten ervoor zorgen dat de verduurzaming van de sector werkgelegenheid creëert en dat werknemers omgeschoold worden om duurzame moderne technologieën te gebruiken. Dat zie ik nog te weinig terug in deze strategie."

In januari komt het Europees Parlement met haar eigen initiatiefrapport op basis van deze strategie. Dat wordt het moment voor Tax om richting te geven aan de toekomst van duurzaam transport in de EU.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden