Clicky

 
Transport Online - Uitstel in afpersingszaak De Groot Fresh Group Hedel

Uitstel in afpersingszaak De Groot Fresh Group Hedel

Uitstel in afpersingszaak De Groot Fresh Group Hedel
09-12-2020 17:35 | Criminaliteit | auteur ANP

ARNHEM - Wantrouwen richting de rechtbank in Arnhem heeft woensdag voor vertraging gezorgd in de afpersingszaak rond fruitimporteur De Groot Fresh Group uit Hedel. Hoofdverdachte Ali G. probeerde vergeefs de rechters te wraken, die vooringenomen zouden zijn.

De Groot Fresh Group kreeg in mei 2019 sms'jes dat er ruim een miljoen euro of anderhalf miljoen euro aan bitcoins moest worden afgegeven als ‘schadevergoeding’ omdat het bedrijf de vondst van een partij drugs tussen Zuid-Amerikaans fruit bij de politie had aangegeven. Gebeurde dat niet, dan dreigden de afpersers willekeurige medewerkers te gaan liquideren.

Na de afpersingspoging in mei 2019 en het oppakken van de hoofdverdachte, kregen (ex)-medewerkers en familieleden van het fruitbedrijf te maken met geweld. Enkele dieptepunten waren een handgranaat op de stoep in Kerkdriel, in januari bij een zoon van de directie, beschietingen van twee woningen in juni, en een brandstichting die afgelopen november een woning van twee ex-medewerkers in Hedel verwoestte.

Bénédicte Ficq, advocaat van de 35-jarige Bussumer G., gelooft dat het Openbaar Ministerie inmiddels nog dertien incidenten onderzoekt, die later gebeurden op adressen van medewerkers van het bedrijf. Een deel daarvan gebeurde terwijl haar cliënt vastzat. Misschien blijkt straks uit nieuw onderzoek dat iemand anders achter de afpersingspoging zit, aldus Ficq, die om uitstel van de zaak vroeg.

Toen de rechtbank dat uitstel afwees, zegde de Bussumer het vertrouwen in de rechters op, met een wrakingsverzoek. De wrakingskamer wees dat verzoek af. Een en ander leidde tot vertraging van het proces. De zaak tegen G. en zijn 33-jarige medeverdachte uit Hilversum gaat nu op 6 januari verder.

De zaak tegen twee andere medeverdachten staat nog steeds gepland op 10 december: een 31-jarige man uit Kortenhoef en een 24-jarige vrouw uit Hilversum. Zij zouden een bitcoin-rekening hebben geregeld voor G.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden