Clicky

 
Transport Online - Rechtbank doet uitspraak over klimaatvoorwaarden steun KLM

Rechtbank doet uitspraak over klimaatvoorwaarden steun KLM

Rechtbank doet uitspraak over klimaatvoorwaarden steun KLM
09-12-2020 09:00 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag bepaalt dinsdag of het kabinet strengere klimaatvoorwaarden moet verbinden aan de miljardensteun voor KLM. Greenpeace heeft dat twee weken terug geëist in een kort geding. De milieuorganisatie vindt dat de CO2-uitstoot van de luchtvaartmaatschappij fors omlaag moet.

Het kabinet heeft in ruil voor de leningen en garanties aan KLM wel voorwaarden gesteld op het gebied van duurzaamheid. Die noemt Greenpeace echter "vaag, boterzacht en minimaal". Volgens de milieuorganisatie zijn de voorwaarden niet in lijn met het internationale klimaatakkoord van Parijs. In dat akkoord hebben wereldleiders afgesproken dat ze zich zullen inspannen om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan.

Door de coronacrisis is KLM in grote financiële problemen gekomen. Reisbeperkingen hebben de wereldwijde luchtvaartsector grote schade berokkend. De overheid wil KLM redden, omdat het bedrijf een belangrijke rol speelt in de Nederlandse economie. Met 3,4 miljard euro aan leningen en garanties wordt de luchtvaartmaatschappij overeind gehouden.

De CO2-uitstoot moet van het kabinet omlaag: uitgedrukt per passagier per kilometer moet die in 2030 zijn gehalveerd. De totale uitstoot moet in tien jaar tijd bovendien worden teruggebracht tot maximaal het niveau van 2005. Nog strengere eisen stellen zou volgens de advocaten van de overheid inhouden dat KLM veel meer moet doen dan concurrenten. Dat zou volgens hen tot hoge extra kosten leiden - en daarmee alsnog tot faillissement van de nationale luchtvaartmaatschappij.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions