Clicky


Danny Vera verdrijft Queen van de eerste plek in de Top 2000

Danny Vera verdrijft Queen van de eerste plek in de Top 2000
07-12-2020 18:22 | Showbizz | auteur ANP

HILVERSUM - Danny Vera voert dit jaar met zijn nummer Roller Coaster de Top 2000 van NPO Radio 2 aan. Bohemian Rhapsody van Queen, dat die plek al zeventien keer bereikte, belandde op de tweede plaats. "Het is heel bijzonder. Ik vind het heel gek", zegt Vera tegen het ANP. "Ik dacht, misschien was het vorig jaar wel gewoon een hype en ben ik nu gedaald. Maar ik vind het een hele eer."

The Eagles staan in deze 22e editie op drie met Hotel California. Billy Joels Piano Man zakte een plek naar vier. Led Zeppelin haalde de vijfde plek met Stairway to Heaven, net als vorig jaar. Dat werd maandagmiddag bekendgemaakt op NPO Radio 2.

Danny Vera kwam vorig jaar binnen op de vierde plek van de 'lijst der lijsten'. Hij was daarmee de hoogste nieuwe binnenkomer ooit. Queen moest de eerste plaats slechts vier keer afstaan. In 2015 stond John Lennon met Imagine bovenaan de oudejaarslijst en in 2014 en 2010 voerden The Eagles de Top 2000 aan met Hotel California. In 2005 stond er voor de eerste en de laatste keer een Nederlander op 1. Toen stootte Boudewijn de Groot met Avond Bohemian Rhapsody van de troon.

Vera denkt dat het "misschien ook weleens tijd is voor een nieuwe nummer 1", zegt hij lachend. "Er zijn vast wel heel veel fans die boos zijn dat ik nu op de eerste plek sta, vorig jaar was dat ook zo toen ik op 4 binnenkwam. Maar het is ook lekker dat het een keer iemand anders is en het past ook goed bij een jaar waarin alles al anders gaat."

Luisteraars konden tot maandag 17.00 uur stemmen op hun favoriete platen voor de 22e editie van de Top 2000. De volledige lijst wordt op 17 december onthuld en is traditiegetrouw tussen kerst en oud en nieuw in zijn geheel te horen op NPO Radio 2. Jeroen van Inkel trapt op eerste kerstdag om 00.00 uur af met de nummer 2000.