Clicky


Acteur Dolf de Vries (83) overleden

Acteur Dolf de Vries (83) overleden
07-12-2020 18:15 | Showbizz | auteur ANP

DEN HAAG - Acteur en schrijver Dolf de Vries (83) is zaterdag thuis in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat maakte directeur Ton van Poelgeest van uitgeverij Elma, die zijn boeken uitgeeft, bekend.

De Vries werd bij het grote publiek bekend dankzij rollen in televisieseries als Dossier Verhulst, die in de jaren tachtig miljoenen kijkers trok, en Onderweg naar morgen. Ook was de acteur te zien in vrijwel alle films van Paul Verhoeven vanaf Turks Fruit. In oorlogsfilm Soldaat van Oranje (1977) vertolkte hij de rol van Jacques ten Brinck, een van de studievrienden van de held van het verhaal.

De acteur begon zijn carrière echter op het podium bij de Haagse Comedie, waar hij terechtkwam in 1960 na de Toneelacademie Maastricht te hebben afgerond. Ook maakte De Vries cabaretvoorstellingen en werkte hij als regisseur en vertaler.

De laatste decennia concentreerde De Vries zich steeds meer op het schrijven van boeken en reisverhalen. Hiervan gingen er honderdduizenden over de toonbank. Zijn laatste grote filmrol speelde hij in 2006: Zwartboek, weer onder regie van Verhoeven. Zijn laatste bijrol was in de hitserie Hendrik Groen, in 2018.