Transport Online - 'Woensdag laatste dag voor bereiken brexitakkoord'

'Woensdag laatste dag voor bereiken brexitakkoord'

'Woensdag laatste dag voor bereiken brexitakkoord'
07-12-2020 17:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben nog drie dagen om tot een handelsakkoord te komen. Als er woensdag geen deal ligt, dan is het te laat om een akkoord nog voor het einde van het jaar goedgekeurd te krijgen, heeft EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier volgens persbureau Bloomberg gezegd. Bronnen rond Barnier spreken echter tegen dat hij woensdag als deadline heeft genoemd.

Barnier praatte maandag de brexitspecialisten van het Europees Parlement bij en noemde daarbij volgens ingewijden woensdag als laatste kans, berichtte Bloomberg. De onderhandelaar en zijn staf willen zelf niet reageren. Volgens Brusselse bronnen zou hij slechts hebben willen zeggen dat, als de onderhandelaars voortgang boeken, ze tot en met woensdag door kunnen werken.

Donderdag komen de EU-leiders bijeen in Brussel. De onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk staan hoog op hun agenda.

De onderhandelingen over een handelsakkoord zijn in een cruciale fase beland. Als er op 1 januari geen goedgekeurd akkoord ligt, dan loopt de overgangsfase af zonder deal. Dat betekent dat de EU en het Verenigd Koninkrijk met ingang van volgend jaar over en weer importheffingen op goederen zullen instellen.

Maandag aan het eind van de middag spreekt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie opnieuw telefonisch met de Britse premier Boris Johnson over de slagingskans van verder overleg. De Britse krant The Sun tekende van bronnen rond Johnson al op dat hij bereid is helemaal weg te lopen van de onderhandelingstafel als er niet snel beweging komt vanuit Brussel.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen