Clicky

 
Transport Online - 'Werkgevers misbruiken coronacrisis in cao-overleggen'

'Werkgevers misbruiken coronacrisis in cao-overleggen'

'Werkgevers misbruiken coronacrisis in cao-overleggen'
07-12-2020 09:51 | Algemeen | auteur ANP

UTRECHT- Werkgevers lijken de coronacrisis te misbruiken om loonmatigingen en versobering van arbeidsvoorwaarden af te dwingen in cao-onderhandelingen. Dat concludeert vakbond FNV in een terugblik op het arbeidsvoorwaardenseizoen 2020, dat loopt tot 1 december. Het cao-overleg verloopt zowel op het terrein van meer zekerheid voor werknemers als op loongebied zeer moeizaam, aldus de grootste vakbond van Nederland.

Dit jaar heeft FNV 192 cao's afgesloten voor circa 1,5 miljoen mensen. Dat is minder dan gemiddeld in voorgaande jaren, vooral als gevolg van de crisis. Het gemiddeld aantal afgesloten cao's lag in de afgelopen drie jaar op peildatum 1 december op 260. De loonstijging was voorafgaand aan de crisis volgens FNV gemiddeld 3,2 procent. Over het hele jaar zijn de lonen gemiddeld 2,4 procent verhoogd.

Er zijn dit jaar volgens FNV iets minder afspraken gemaakt over zekerheid voor werknemers, zoals tijdelijke banen omzetten naar contracten voor onbepaalde tijd, een maximum aantal flexwerkers of alleen tijdelijk personeel voor tijdelijk werk. Ook in sectoren die lijken te profiteren van de corona-uitbraak, zoals in de pakketbezorging en de supermarkten, investeren werkgevers te weinig in het personeel, aldus de bond.

FNV stelt ook dat onderhandelingen in de publieke sector moeizaam verlopen. "Het kabinet heeft wel miljarden over om te investeren in bedrijven, maar investeren in al die vitale beroepen in de publieke sector, zoals in de zorg, onderwijs, gemeentes en handhaving, is blijkbaar een brug te ver", zegt Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator van FNV. Hij vraagt zich af waar de waardering voor deze vitale beroepen blijft.

VNO-NCW en MKB-Nederland herkennen zich niet in de constatering van de vakbond. Ze noemen daarbij de daarbij gebruikte term misbruik "misplaatst en ongepast". Volgens de werkgevers kun je de gemiddelde loonstijging dit jaar van 2,4 procent geen loonmatiging noemen. "Zeker gezien de ongekende crisis waarin we zitten", zo klinkt het. Verder stellen de organisaties dat er juist weer meer akkoorden worden gesloten. "Klaarblijkelijk is de FNV het er dan mee eens, anders zou ze niet tekenen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden