Transport Online - Archeologische vondst uit vroege ijzertijd op strand van Noordwijk

Archeologische vondst uit vroege ijzertijd op strand van Noordwijk

Archeologische vondst uit vroege ijzertijd op strand van Noordwijk
04-12-2020 13:53 | Binnenland | auteur Redactie

NOORDWIJK - Een man heeft afgelopen augustus een menselijke onderkaak op het strand van Noordwijk gevonden. Nadat agenten de kaak veilig stelden, vond onderzoek plaats. Het gaat om een archeologische vondst, aldus de politie. De eigenaar van de kaak is overleden tussen ca. 763 en ca. 492 jaar voor Christus.

De vinder vermoedde dat het om een menselijke kaak ging en belde de politie. Medewerkers van Forensische Opsporing stelden vast dat het om een menselijke onderkaak met zeven gebitselementen ging. De kaak werd voor onderzoek aangeboden aan het Nederlands Forensisch Instituut. Daar werd vastgesteld dat het om een zeer oud bot ging, waarna de kaak werd aangeboden aan de Rijksuniversiteit Groningen, het Centrum voor Isotopenonderzoek.

Het Centrum voor Isotopenonderzoek onderzocht de kaak en gaf aan dat het gaat om de onderkaak van een persoon die naar schatting minimaal 35 jaar oud was. De conclusie van het koolstofdateringsonderzoek is dat de persoon is overleden tussen circa 763 en 492 jaar voor Christus, in de vroege ijzertijd. De kaak wordt overgedragen aan het Provinciaal Archeologisch Depot Zuid-Holland in Alphen aan de Rijn.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,743
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions