Clicky

 
Transport Online - Zes op tien bedrijven moeten loonkostensteun deels terugbetalen

Zes op tien bedrijven moeten loonkostensteun deels terugbetalen

Zes op tien bedrijven moeten loonkostensteun deels terugbetalen
04-12-2020 13:26 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Naar schatting zes op de tien bedrijven die afgelopen voorjaar een beroep hebben gedaan op de eerste loonkostenregeling (NOW) van het kabinet, moeten een deel daarvan terugbetalen. Dat komt doordat zij minder omzet zijn misgelopen dan zij vooraf hadden ingeschat, of doordat hun loonkosten lager zijn uitgevallen, meldt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Ondernemers konden een beroep doen op de eerste NOW-regeling als zij minstens een vijfde van hun opbrengsten zagen wegvallen door de coronamaatregelen, zoals de sluiting van de horeca en het verbod op evenementen. Zij konden tot 90 procent van hun loonkosten vergoed krijgen. Het subsidiebedrag was mede afhankelijk van hoe zwaar hun omzet werd geraakt. Dat wordt pas achteraf definitief vastgesteld.

Het UWV heeft inmiddels van 20.000 bedrijven het definitieve bedrag vastgesteld. Op basis daarvan is de verwachting dat zes op de tien aanvragers te veel hebben ontvangen en vier op de tien te weinig. Koolmees houdt nog wel een slag om de arm, ook omdat het veelal gaat om kleinere werkgevers. "Hoe representatief deze groep is voor de totale populatie, is op dit moment niet goed te zeggen", aldus de minister.

Voor sommige ondernemers zal een terugvordering "rauw op hun dak vallen, zeker nu de tijden economisch nog steeds zwaar zijn", erkent Koolmees. Hij belooft dan ook coulant te zijn met de terugbetaling. Bedrijven krijgen daar in principe een jaar de tijd voor. Als ook dat te kort dag is, kunnen zij met het UWV overleggen welke termijn wel haalbaar is.

De NOW was bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. In totaal maakten bijna 140.000 werkgevers er gebruik van. Daarmee kon van ruim 2,6 miljoen werknemers het loon worden doorbetaald. De regeling is inmiddels twee keer met aangescherpte voorwaarden verlengd. Er wordt nu fors minder gebruik van gemaakt dan in het voorjaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,947
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions