Transport Online - Port of Antwerp: verscherping reglement bijlading in tweedehandsvoertuigen

Port of Antwerp: verscherping reglement bijlading in tweedehandsvoertuigen

Port of Antwerp: verscherping reglement bijlading in tweedehandsvoertuigen
04-12-2020 11:36 | Buitenland | auteur Redactie

ANTWERPEN - De haven van Antwerpen is al decennialang toonaangevend in de verscheping van tweedehandsvoertuigen. Om er voor te zorgen dat dit zo duurzaam en veilig mogelijk verloopt, wordt vanaf begin 2021 het reglement voor bijlading in tweedehandsvoertuigen strenger.

In de haven van Antwerpen worden jaarlijks ongeveer 300.000 tweedehandsvoertuigen verscheept; ongeveer 80 procent van deze voertuigen bevat bijlading. Uit sectoroverleg vorig jaar bleek dat de bestaande reglementering en controle op deze bijlading niet langer voldoende was om eventuele risico’s te beperken en de veiligheid op de terminals en de schepen te garanderen. Daarom werd dit reglement voor verscheping van bijlading in tweedehandsvoertuigen reeds in september 2019 aangepast.

Deze aanpassing heeft gezorgd voor verbetering, maar verschillende metingen hebben uitgewezen dat aanvullende stappen nodig zijn om een duurzame, veilige en beveiligde manier van afhandeling en transport van tweedehandsvoertuigen te realiseren. Daarom werd besloten om vanaf 1 januari 2021 dit reglement nog verder aan te scherpen. Zo zullen tweedehands personenwagens en kleine bestelwagens geen bijlading meer mogen hebben. Voor grotere bestelwagens, trucks en trailers zal bijlading worden toegestaan volgens het toegestane maximumgewicht van het voertuig en met respect voor alle relevante wetgeving en reglementering.

Twee belangrijke spelers die tweedehandsvoertuigen behandelen en verladen, hebben het initiatief genomen om proactief hun beleid aan te passen. Sallaum Lines zal met onmiddellijke ingang geen bijlading meer in tweedehandsvoertuigen aanvaarden, met uitzondering van vrachtwagens. Grimaldi Lines zal op Antwerp Euroterminal (AET) vanaf 8 december 2020 geen auto’s, kleine en grote bestelwagens met bijlading aanvaarden en bovendien wordt dit uitgebreid naar hun Europees netwerk.

Luc Arnouts, Director International Relations & Networks: “Duurzaamheid en veiligheid zijn onze prioriteit en om deze te garanderen is deze verscherping aangewezen. Het laat toe om de controles op de naleving van de reglementering inzake het vervoer van bijlading in tweedehandsvoertuigen door de bevoegde overheden gerichter en efficiënter te laten verlopen.”

Annick De Ridder, havenschepen: “Het marktsegment van de tweedehandsvoertuigen ligt Antwerpen nauw aan het hart en als haven zijn we hierin reeds decennialang toonaangevend. Het is belangrijk dat regulering internationaal wordt aangepakt. Antwerpen is mee toonzettend maar we willen benadrukken dat het level playing field behouden moet blijven en dat er daarom ook overleg met andere Europese havens plaats vindt.”

David Van Ballaert, Managing Director Sallaum Lines Belgium: “Om de aanvoer van deze goederenstroom in Afrika niet te laten verdwijnen, willen we graag meewerken aan de verduurzaming van de goederenstroom met het oog op de veiligheid en controleerbaarheid.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen