Transport Online - Twijfels in Tweede Kamer of maatregelen containerschepen voldoende zijn

Twijfels in Tweede Kamer of maatregelen containerschepen voldoende zijn

Twijfels in Tweede Kamer of maatregelen containerschepen voldoende zijn
03-12-2020 14:11 | Incidenten | auteur Redactie

DEN HAAG - Een groot deel van de Tweede Kamer vraagt zich af of de nieuwe eisen die het kabinet stelt voor grote containerschepen, naar aanleiding van de ramp met containerschip MSC Zoe, wel ver genoeg gaan. Veel partijen complimenteren minister Cora van Nieuwenhuizen met de plannen die ze vorige week aankondigde, maar willen onder andere meer actie voor de zuidelijke vaarroute langs de Waddeneilanden en de begeleiding van containerschepen door de Kustwacht.

De MSC Zoe verloor tijdens zwaar weer in de nacht van 1 op 2 januari 2019 in totaal 342 containers op de zuidelijke vaarroute. Nog steeds zijn stranden van meerdere Waddeneilanden bezaaid met materiaal afkomstig uit de containers. Eind oktober waarschuwden deskundigen in de Tweede Kamer nog dat een ramp zoals met de bijna 400 meter lange MSC Zoe zo weer kan gebeuren.

De minister heeft met Duitsland en Denemarken overlegd om de zuidelijke route te sluiten bij slecht weer, maar die zien dat niet zitten. Het zou daardoor bijvoorbeeld langer duren om de haven van Hamburg te bereiken. De Kamer wil dat zij nogmaals overlegt met deze landen, zodat de route bij storm dicht kan.

Verder willen onder meer D66 en de ChristenUnie dat de Kustwacht strenger kan optreden tijdens slecht weer. Ook willen partijen dat verzekeraars geen opruimkosten meer dekken als een schip willens en wetens waarschuwingen van de Kustwacht negeert en het vervolgens misgaat. De rederij moet daar dan voor opdraaien. Van Nieuwenhuizen zegt daarover in gesprek te gaan met de verzekeringsbranche.

De minister benadrukt wel dat er altijd risico's zijn als het gaat om transport over zee. Wel zegt ze het haar "dure plicht" te vinden die waar mogelijk te beperken. Ook waarschuwt ze voor "te hooggespannen verwachtingen" als het gaat om gesprekken met Duitsland en Denemarken, maar ze wil zich hiervoor wel blijven inzetten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,742
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions