Transport Online - Aantal elektrische auto's op de weg verdubbeld

Aantal elektrische auto's op de weg verdubbeld

Aantal elektrische auto's op de weg verdubbeld
03-12-2020 10:00 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Consumenten hebben in 2020 vaker voor een elektrische auto gekozen, onder meer vanwege een aanschafsubsidie. Dat constateert de ANWB. Het totale aantal elektrische auto's op de Nederlandse wegen steeg volgens de organisatie naar bijna 145.000, een verdubbeling ten opzichte van 2019. Volgens cijfers van de BOVAG ligt het aantal nog hoger en is de grens van 150.000 al doorbroken.

De toename van elektrisch rijden kent meerdere oorzaken, zo constateert de ANWB in een rapport. Zo sluit het huidige aanbod steeds beter aan bij de behoefte van de consument. Het aantal modellen in de prijsklasse tot 50.000 euro steeg van 22 naar 31. Ook nam de gemiddelde actieradius sterk toe en zijn de totale gebruikskosten inmiddels vergelijkbaar met die van een gemiddelde benzineauto.

Verder is de snellaadinfrastructuur in Nederland fors vergroot. Het aantal Nederlanders dat overweegt binnen vijf jaar een elektrische auto aan te schaffen, steeg van 20 procent naar 26 procent.

Hoewel er een subsidie is voor de aanschaf van een elektrische auto, is deze nog niet voor iedereen een haalbare optie. De aanschafprijs vormt nog altijd het grootste struikelblok.

De belangrijkste reden te kiezen voor een e-auto is het milieu (60 procent) gevolgd door 'Nooit meer tanken' (32 procent). Mensen worden ervan weerhouden vooral door de te hoge aanschafprijs (50 procent) en de lage actieradius (30 procent).

BOVAG zegt dat er al 153.000 elektrische auto's in Nederland rondrijden, een verdubbeling in grofweg een jaar tijd. De organisatie weet dat de Tesla Model 3 het populairst is, gevolgd door de Tesla Model S en de Nissan Leaf.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,742
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions