Clicky

 Acties dreigen in de Metalektro

Acties dreigen in de Metalektro
02-12-2020 10:34 | Financieel | auteur Redactie

FNV geeft de werkgevers in de Metalektro nog een laatste kans om een akkoord te sluiten voor een nieuwe cao. Als de werkgevers niet in gaan op het eindbod van de vakbond, dreigen er acties in een van de grootste sectoren van Nederland.

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal: "Wij willen een eerlijk loon en meer inspraak voor medewerkers. De werkgevers komen tot nu toe niet verder dan een schamel loonbod en juist minder inspraak."

De onderhandelingen voor een nieuwe cao lopen sinds september. Vakbonden en werkgevers hebben al zeven keer om de tafel gezeten. Nu lijkt zich te herhalen wat bij de vorige drie cao’s ook gebeurde: stakingen en acties van medewerkers. "Natuurlijk is dat niet wat wij willen. Wij hebben de afgelopen maanden heel hard gewerkt voor een goede cao. Het is nu aan de werkgevers om acties te voorkomen", aldus Bolster.

De vakbonden willen een cao met een looptijd van elf maanden en een loonstijging van 2,5 procent. De werkgevers willen een looptijd van twee jaar, met een loonstijging voor de eerste anderhalf jaar van 1 procent en 1,25 procent voor de laatste zes maanden. Voor iemand met een bruto-jaarsalaris van 30.000 euro komt dat neer op een stijging van 0,14 euro bruto per uur in 2021 en 0,09 in 2022.

Volgens de vakbonden grijpen de werkgevers de coronacrisis aan om met een schamel loonbod te komen dat niet eens de inflatie bijhoudt. Bolster: "En dat in een branche waar een flink aantal bedrijven prima draait. Bovendien willen wij voor bedrijven waarbij het niet zo goed gaat, afspraken maken over maatwerkoplossingen."

Een ander heikel punt is de invloed van medewerkers op hun eigen werktijden. De vakbonden willen dat medewerkers daar meer zeggenschap over krijgen. Werkgevers willen juist meer uren kunnen inroosteren, zonder dat de toestemming van medewerkers nodig is. "De werkgevers stellen zich hopeloos ouderwets op. Ze hebben de mond vol van innovatie en vernieuwing, maar van sociale innovatie hebben ze nog nooit gehoord", aldus Bolster.

Onder de cao Metalektro vallen bijna 160.000 mensen. Die werken onder meer in de metaalbewerking en bij elektrotechnische bedrijven. De huidige cao loopt af op 1 december.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions