Clicky


Benelux levert maatwerk met hernieuwd Besluit voor de digitale vrachtbrief

Benelux levert maatwerk met hernieuwd Besluit voor de digitale vrachtbrief
01-12-2020 19:33 | Transport | auteur Redactie

BRUSSEL - Het Benelux Comité van Ministers heeft besloten de Benelux eCMR pilot te verlengen tot 2025. De eerste pilot heeft goede resultaten opgeleverd: een digitale vrachtbrief bleek, vanuit perspectief van handhaving- en controle, onder bepaalde voorwaarden minstens even veilig en betrouwbaar als een papieren vrachtbrief. Tot en met 2020 hebben vervoerders gebruik kunnen maken van een veilige en authentieke digitale vrachtbrief bij vervoer van goederen over de weg binnen de Benelux. Het gebruik van het aantal vrachtbrieven is sinds de aanvang van de pilot gestegen. Met name nam het gebruik ook toe vanwege de COVID-19 crisis, tijdens de crisis is het gebruik met 50% toegenomen.

De pilot is verlengd om te garanderen dat vervoerders van de voordelen van de digitale vrachtbrief gebruik kunnen blijven maken alsook met het oog op de implementatie van de Electronic Freight Transport Information Verordening (eFTI). Deze is overigens inhoudelijk zeer sterk op de Benelux-proef is geïnspireerd. De Verordening verplicht overheden grote delen van de eCMR digitaal te accepteren vanaf augustus 2025.

Om dit mogelijk te maken, en het gebruik van de eCMR verder te promoten, zal binnen het kader van de Benelux pilot een Access Point worden ontwikkeld, dat het delen van de data tussen overheden, vervoerders en autoriteiten gemakkelijker maakt. Verwacht wordt dat dit Access Point in 2021 wordt gerealiseerd. Overigens merken de vervoerders in eerste instantie niets van deze wijziging: zij kunnen gewoon gebruik blijven maken van de eCMR zoals zij gewend zijn. Gedurende de looptijd van de proef kan stapsgewijs uitgebreid worden met bijkomende serviceproviders en bijkomende functionaliteiten.

Via de Benelux-proef, die als ‘living lab’ kan fungeren, kunnen de Benelux-landen mede richtinggevend zijn voor de wijze waarop de Verordening geïmplementeerd wordt. Het is de bedoeling dat het eCMR-platform tegen 2025 uiteindelijk geïntegreerd zal worden in de Europese eFTI platform structuur.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions