Transport Online - Vier nieuwe overnachtingsplekken voor binnenvaartschepen in vluchthaven Gorinchem gereed [+video]

Vier nieuwe overnachtingsplekken voor binnenvaartschepen in vluchthaven Gorinchem gereed

Vier nieuwe overnachtingsplekken voor binnenvaartschepen in vluchthaven Gorinchem gereed [+video]
01-12-2020 17:41 | Binnenvaart | auteur Redactie

GORINCHEM - Vanaf 14 december 2020 zijn vier nieuwe plekken in de overnachtingshaven in Gorinchem gereed, meldt Rijkswaterstaat dinsdag.

Steeds meer en steeds grotere schepen bevaren de Boven-, Beneden- en Nieuwe Merwede. Op termijn zou een tekort aan overnachtingsplaatsen op dit traject ontstaan voor de binnenvaart. Door de extra overnachtingsplaatsen kunnen schippers zich houden aan de wettelijk voorgeschreven vaar- en rusttijden.

De aannemerscombinatie Strukton en Van Den Herik heeft het werk verricht. De uitvoering van deze klus heeft ruim een half jaar geduurd. Aan de westzijde van de haven is een damwandkade met wrijfhout gerealiseerd, waar twee schepen veilig kunnen afmeren.

Om het water diep genoeg te laten zijn voor de schepen, is de vluchthaven uitgebaggerd. Vervolgens is de bodem beschermd met zogenoemde zinkstukken, matten van wilgentenen en geotextiel, en stortsteen om deze op hun plek te houden.

Daarnaast is er een afmeervoorziening gemaakt, voor nog eens twee schepen. Deze afmeervoorziening bestaat uit een aantal meerpalen met daartussen een drijvende steiger. En om ervoor te zorgen dat de schippers, die aan de oostzijde afmeren, aan wal kunnen is er richting de dijk een drijvende steiger gerealiseerd met een loopbrug naar de dijk.

Minister Cora van Nieuwenhuizen: "Met deze vier nieuwe overnachtingsplaatsen breiden we de pleisterplaats langs de Merwedes volgens de nieuwste standaard uit. Goede havens, aanlegsteigers en uitrustplaatsen voor schippers en hun bemanning zijn essentieel voor een veilige binnenvaart. Lang doorvaren, op zoek naar een geschikte ligplaats, hoort daar niet bij".

Belangenbehartiger van de binnenvaart Erik Schultz, voorzitter Koninklijke Schuttevaer: "Wat voor ons belangrijk is, is dat er kwalitatief goede ligplaatsen zijn om te kunnen overnachten. Of om te kunnen wachten om niet voor anker te moeten op de rivier, omdat je nergens anders terecht kunt. Rijkswaterstaat heeft goed met ons meegedacht. Ik mag dan ook graag een digitale pluim uitreiken aan Rijkswaterstaat en aan de ministe".

Ook de Gorinchemse wethouder Ro van Doesburg ziet de voordelen van de nieuwe uitbreiding van de vluchthaven: "Een belangrijk bijkomend voordeel van deze ligplaatsen is dat er ook walstroom gerealiseerd gaat worden voor de binnenvaartschepen. Dat is voor de omwonenden van de haven van groot belang, anders hebben zij last van overlast van de generatoren. Bovendien is walstroom ook duurzamer".

Er wordt de komende jaren in het hele land meer overnachtingsplaatsen gerealiseerd. Ook op de Waal, en op de Lek. In Bergambacht wordt volgend jaar gestart met een hele nieuwe haven voor de binnenvaartschepen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,741
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions