Clicky

 
Transport Online - Baudet wil partij 'zonder verraders'

Baudet wil partij 'zonder verraders'

Baudet wil partij 'zonder verraders'
01-12-2020 13:49 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) ziet een partij voor zich "zonder verraders en mensen die buigen onder de absurde aantijgingen van de media" als hij het bindend referendum over zijn leiderschap wint, zegt hij tegen ANP. Hij voelt zich "strijdlustig".

Vorige week werd de partij verlaten door een aanzienlijk deel van de leden, onder wie partijprominenten als Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. De afsplitsende leden vinden dat hij onvoldoende afstand neemt van racisme en antisemitisme. Baudet werd uit het partijbestuur gezet, maar wilde toch terugkeren. Daarop stelde het partijbestuur zondag een bindend referendum voor onder de leden met de vraag "Wilt u dat Thierry Baudet de partijleider blijft van FVD?".

Hoe het daarmee staat weet Baudet niet, zegt hij. Bovendien zou hij een week geleden al een referendum hebben voorgesteld. "Ik hoop van harte dat de leden mij volop steunen en dat we gewoon door kunnen."

Brandbrief

Aanleiding voor het vertrek van sommige leden was een brandbrief van FVD-senator Nicki Pouw-Verweij, waarin zij een etentje beschreef waarbij Baudet onder meer zou hebben gezegd dat bijna iedereen die hij kende antisemiet was. Die brief noemt Baudet "echt onzin".

Hij herinnert zich de citaten niet en neemt er afstand van, zegt hij. Wel denkt hij dat als iemand dat gezegd zou hebben, dat het dan in een ironische en plagerige context zou zijn bedoeld.

Van Haga

De partij verwelkomt ook een nieuw fractielid: oud-VVD’er Wybren van Haga. Vorig jaar werd Van Haga uit de VVD-fractie gezet, maar besloot zijn zetel te behouden. Toen zei Baudet dat Van Haga als "zetelrover" niet welkom was bij de partij. "Wij moeten niets hebben van zetelrovers", zei hij toen. Daar "gaan we ook niet op de een of andere manier in marchanderen".

Dat Van Haga nu welkom is, noemt Baudet "voortschrijdend inzicht". Baudet: "Met iedereen valt te praten. Ik heb meer gehoord over hoe het er allemaal aan toe is gegaan bij de VVD. Er is Wybren zo een onrecht aangedaan, dat ik zijn move veel beter begrijp dan eerst. We hebben een fijne samenwerking ontwikkeld en dat je daar op een gegeven moment gestalte aan geeft, vind ik wel te billijken".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,083
Diesel1,745

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats