Transport Online - OM: meer dwarsverbanden tussen illegaal vuurwerk en drugshandel

OM: meer dwarsverbanden tussen illegaal vuurwerk en drugshandel

OM: meer dwarsverbanden tussen illegaal vuurwerk en drugshandel
01-12-2020 12:24 | Misdaad | auteur ANP

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie ziet steeds meer dwarsverbanden tussen de handel in illegaal vuurwerk en andere vormen van georganiseerde misdaad. "Verdachten in de vuurwerkhandel houden zich ook vaak bezig met drugshandel of de handel in illegale sigaretten", zegt landelijk vuurwerkofficier Karin Broere van het Openbaar Ministerie in het AD.

"De netwerken zijn fluïde: mensen werken vaak voor meer dan één opdrachtgever", zegt Broere. "Vervoerders bijvoorbeeld, die transporteren voor meerdere vuurwerknetwerken. En loopjongens op straat weten niet wiens vuurwerk zij verkopen."

Volgens de opsporingsinstanties is de verkoop in handen van zeker duizend handelaren en tientallen criminele netwerken. Handelaren maken gebruik van smokkelroutes en contacten uit de drugshandel. Geweld en bedreiging komen daardoor vaker voor, stellen OM en politie in de krant.

Ripdeals

"Mensen worden ook in de vuurwerkwereld onder druk gezet om iets wel of juist niet te doen, bijvoorbeeld praten met de politie", zegt de landelijk vuurwerkofficier. "En we zien ripdeals. Niet voor niets gaan mensen vaak met twee naar een vuurwerkafspraak voor een aankoop, om te voorkomen dat ze worden overvallen."

Volgens politievakbond ACP is de illegale handel in zwaar vuurwerk al jaren een 'trend' binnen de georganiseerde misdaad. "Er valt nu eenmaal veel geld in te verdienen, dus dan is het voor criminelen een aantrekkelijke markt", aldus voorzitter van de bond Gerrit van de Kamp. "Dat de handel steeds meer in handen komt van bijvoorbeeld drugscriminelen met veel kennis over de illegale markt maakt de opsporing natuurlijk lastiger. Methodes worden almaar professioneler en moderner, het duurt even voor je daar als politie zicht op hebt."

Dat vraagt nieuwe investeringen en die komen bovenop de andere taken van de politie, aldus Van de Kamp. "We zetten er meer menskracht op, maar er zit natuurlijk een grens aan onze capaciteit." Dit jaar is er tot nu toe meer illegaal vuurwerk in beslag genomen dan in dezelfde periode een jaar geleden. "Maar dat kan ook liggen aan onze verhoogde inzet." Het is volgens hem dan ook afwachten hoe groot het probleem dit jaar precies wordt. "Je weet gewoon niet hoeveel er in omloop is."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,743
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions