Transport Online - Pfizer en BioNTech vragen Europese vergunning voor coronavaccin

Pfizer en BioNTech vragen Europese vergunning voor coronavaccin

Pfizer en BioNTech vragen Europese vergunning voor coronavaccin
01-12-2020 11:31 | Coronavirus | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

NEW YORK - De Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech hebben een vergunning aangevraagd om hun coronavaccin in Europa op de markt te brengen. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA gaat de eerste vaccins beoordelen. Mogelijk is die beoordeling voor het eind van het jaar afgerond.

De toezichthouder brengt op 29 december een advies uit over het vaccin van Pfizer en BioNTech, als de aangeleverde gegevens voldoen aan de eisen. Bij een positief oordeel kan het vaccin naar verwachting binnen een paar dagen worden uitgerold.

De wettelijke goedkeuring is de laatste grote stap die genomen moet worden voordat de vaccins in Nederland en de rest van de Europese Unie verkocht mogen worden. De EMA gaat kijken naar de effectiviteit van de vaccins en of ze voldoen aan de veiligheidseisen. Het vaccin van Pfizer en BioNTech zou voor 95 procent effectief zijn bij het bestrijden van Covid-19, bleek uit een onderzoek met 40.000 deelnemers.

Eerder werd bekend dat de EU met Pfizer een prijs van 15,50 euro per dosis is overeengekomen. Nederland krijgt 11,7 miljoen vaccins van het bedrijf, wat zou neerkomen op een totaalbedrag van 181 miljoen euro.

De farmaceuten dienden eerder al een aanvraag in voor de goedkeuring van het vaccin in de Verenigde Staten. Daar werd 10 december genoemd als datum waarop het toelatingsbesluit valt. Groot-Brittannië zou mogelijk deze week al goedkeuring verlenen aan het vaccin dat Pfizer en BioNTech hebben ontwikkeld.

De samenwerkende farmaceuten gaan nek aan nek met het farmaceutische bedrijf Moderna, dat maandag een goedkeuring aanvroeg voor zijn coronavaccin voor zowel de EU als de VS. Het Moderna-vaccin, dat voor ongeveer 94 procent effectief zou zijn, wordt op 12 januari besproken door de EMA, en op 17 december door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,741
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions