Transport Online - Campagne van Infrabel over veiligheid op spooroverwegen in de havens [+video]

Campagne van Infrabel over veiligheid op spooroverwegen in de havens

Campagne van Infrabel over veiligheid op spooroverwegen in de havens [+video]
01-12-2020 10:32 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

GENT - Spooroverwegen zijn risicopunten in het verkeer, ook in havens. Infrabel, de Belgische beheerder van de spoorinfrastructuur, lanceert een campagne om weggebruikers tot meer voorzichtigheid aan te sporen en zo ongevallen te vermijden. North Sea Port ondersteunt deze campagne.

North Sea Port is ook een spoorhaven. Treinen zorgen voor bijna tien procent van al het inkomende en uitgaande goederenverkeer met een achterland dat reikt tot China. Ze zijn goed voor het vervoer van 7 miljoen ton lading die niet over de weg moet.

Door de haven lopen dan ook honderden kilometers spoor. Op een aantal plaatsen kruisen die sporen onvermijdelijk wegen. Infrabel, de Belgische beheerder van de spoorinfrastructuur, wil de veiligheid op die risicopunten opkrikken met een sensibiliseringsactie.

Vorig jaar noteerde Infrabel in totaal 45 ongevallen aan zijn 1.700 overwegen in België, waarvan één op zeven in een havengebied ligt. Zeventien ongevallen – ruim één op drie - vonden plaats in een haven (waarvan één in Gent).

Het cijfer voor 2019 betekende een forse toename in vergelijking met 2018 (10 ongevallen). Infrabel wil dat cijfer met zijn nieuwe campagne weer omlaag halen. Het kan daarbij rekenen op de samenwerking met populaire navigatietools Flitsmeister, Coyote en Waze. Die weten alle openbare overwegen perfect liggen en zullen vrachtwagenbestuurders een waarschuwingssignaal met een speciaal icoon en bijhorend geluid sturen wanneer ze in een havengebied in de buurt van een overweg komen. Een tweede signaal volgt vlak bij de overweg. Dat moet de alertheid van de vrachtwagenbestuurders verhogen in een omgeving waarmee ze niet altijd mee vertrouwd zijn.

Infrabel is één van de eerste spoorinfrastructuurbeheerders in Europa die op deze manier en schaal samenwerkt met aanbieders van verkeersapplicaties.

In tachtig procent van de gevallen is een ongeval aan een overweg te wijten aan bestuurders die ondanks alle verkeersborden, lichten, belsignalen en wegmarkeringen door het rood licht rijden, leert onderzoek van Infrabel. De slogan van de campagne is dan ook duidelijk: rood=stoppen.

Infrabel zal die digitale boodschap op strategische locaties in de havengebieden kracht bijzetten met grote spandoeken met die spreuk in de Engelse versie ‘Red=Stop’.

North Sea Port en lokale havenbedrijven in Gent zoals Stukwerkers doen mee aan de actie via hun interne kanalen en sociale media. Zij roepen truckchauffers op om een van de betrokken verkeersapplicaties te gebruiken en uiteraard te stoppen wanneer het licht op rood staat.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen