Clicky


Lufthansa Cargo en DB Schenker starten eerste CO2-neutrale vrachtvluchten

Lufthansa Cargo en DB Schenker starten eerste CO2-neutrale vrachtvluchten
30-11-2020 17:48 | Luchtvracht | auteur Redactie

FRANKFURT/ESSEN - Op zondag 29 november 2020 is voor het eerst een vrachtvlucht in de commerciële luchtvaart uitgevoerd, waarvan de brandstofbehoefte volledig wordt gedekt door Sustainable Aviation Fuel (SAF). De Boeing 777F van Lufthansa Cargo vertrok om 08.10 uur lokale tijd van Frankfurt naar Sjanghai met vluchtnummer LH8406 en zal vervolgens hier terugkeren.

Deze eerste CO2-neutrale vrachtvlucht wordt mogelijk gemaakt door samenwerking tussen DB Schenker en Lufthansa Cargo. De logistiek dienstverlener en het luchtvrachtbedrijf vervoeren op deze vlucht onder andere goederen van Siemens Healthineers AG. DB Schenker en Lufthansa Cargo zetten zich in voor duurzaam luchtvervoer en kwamen in november 2020 overeen om van gedachten te wisselen over milieukwesties en deze gezamenlijk te promoten – inclusief het vervangen van fossiele brandstoffen in het luchtvrachtvervoer.

Bundesminister van Transport en Digitale Infrastructuur Andreas Scheuer: "Zelfs in de zwaarste crisis die de luchtvaart ooit heeft getroffen, nemen Lufthansa Cargo en DB Schenker hun verantwoordelijkheid voor klimaatbescherming en voeren ze hun eerste vrachtvlucht van Frankfurt naar Sjanghai volledig uit met duurzame alternatieve brandstof. Dit is een belangrijk signaal dat de bedrijven ondanks alle zorgen naar de toekomst kijken en belangrijke stappen zetten om de luchtvaart duurzamer te maken."

"We zijn al verder dan velen denken als het gaat om klimaatbescherming in het luchtvrachtvervoer. Dat kunnen we aantonen met de eerste CO2-neutrale vrachtvlucht in de geschiedenis", zegt Jochen Thewes, CEO van DB Schenker.

"Met de start van de zomervluchtdienstregeling in 2021 zal DB Schenker als regulier product broeikasgasneutrale luchtvracht aanbieden. Als logistiek dienstverlener is DB Schenker de schakel tussen verladers en luchtvaartmaatschappijen om klimaatbescherming in de luchtvracht daadwerkelijk te implementeren. Ik ben ervan overtuigd dat er grote vraag is naar dit soort groen transport en ik kijk er naar uit om te zien wie het voorbeeld zal volgen", vervolgt Jochen Thewes.

"Met deze vlucht zetten we ons in voor meer onderzoek en gebruik van SAF, zodat er in de toekomst voldoende alternatieve brandstof beschikbaar is. Naast investeringen in een moderne vloot van vrachtvliegtuigen draagt onze inzet voor deze CO2-neutrale vlucht ook bij aan de duurzaamheidsdoelstelling 'Climate Action' van de Verenigde Naties. Want Lufthansa Cargo neemt zijn bedrijfsverantwoordelijkheid zeer serieus en neemt actief maatregelen om aan
deze verantwoordelijkheid te voldoen en het milieu te ontlasten", legt Peter Gerber, CEO van Lufthansa Cargo, uit.

"Onze medisch-technische systemen en belangrijke reserveonderdelen daarheen brengen waar ze dringend nodig zijn en altijd een betrouwbare partner zijn voor onze klanten en hun patiënten is onze topprioriteit. Wij zijn daarom des te meer verheugd dat onze logistieke partners een belangrijk signaal afgeven en het luchtvrachtvervoer in de toekomst klimaatvriendelijker willen maken. Dit is een belangrijke stap in de richting van duurzame transportroutes", zegt Dr. Frank Debus, hoofd Customer Services Managed Logistics bij Siemens Healthineers.

Sustainable Aviation Fuel (SAF) verwijst naar duurzame, synthetische kerosine. Het wordt momenteel voornamelijk geproduceerd uit biomassa, bijvoorbeeld uit duurzame of recyclebare plantaardige en bak- en braadoliën. In de toekomst zullen ook niet-plantaardige hernieuwbare brandstoffen beschikbaar zijn. Het bekendste productieproces hiervoor is het zogenaamde power-to-liquid-concept (PtL) op basis van duurzame elektriciteit, water en CO2.

Door het gebruik van SAF wordt de fossiele CO2-uitstoot van een vlucht met conventionele kerosine volledig vermeden. Bij de verbranding in de motor komt alleen CO2 vrij dat eerder uit de atmosfeer werd verwijderd, bijvoorbeeld tijdens de groei van de plant. SAF is daarmee het eerste echte alternatief voor fossiele vliegtuigbrandstof en de sleutel tot klimaatvriendelijk, CO2-neutraal luchtverkeer.

Daarnaast maken DB Schenker en Lufthansa Cargo gebruik van een herbebossingsproject ter compensatie van de CO2-uitstoot en andere broeikasgassen die het gevolg zijn van de productie van de biomassa, de verwerking en het transport van SAF. Dit zorgt ervoor dat de vluchten over het geheel genomen volledig broeikasgasneutraal zijn.

De gebruikte SAF kan worden gemengd met conventionele kerosine. Daardoor is het geschikt voor dagelijks gebruik als drop-in brandstof zonder dat er aanpassingen aan het vliegtuig en de logistieke keten nodig zijn. Om deze reden wordt een hoeveelheid SAF die overeenkomt met de brandstofbehoefte voor de vluchten van Frankfurt naar Sjanghai en terug in het brandstofsysteem van de luchthaven van Frankfurt ingevoerd. Elk vliegtuig dat vervolgens bij het brandstofdepot wordt getankt, ontvangt en verbruikt een kleine hoeveelheid SAF. De op deze manier bereikte CO2-vermindering wordt echter volledig toegeschreven aan Lufthansa Cargo en DB Schenker.

Dit is de eerste stap in een gezamenlijke inspanning die in november is overeengekomen om af te stappen van fossiele brandstoffen in de luchtvaart. Het doel van de samenwerking is onder andere het regelmatig uitwisselen van informatie, het bevorderen van milieuvriendelijke technologieën zoals SAF. DB Schenker en Lufthansa Cargo combineren de start van hun eerste CO2-neutrale vluchten met een oproep aan verladers, logistiek dienstverleners, luchtvrachtmaatschappijen en ook politici om samen te werken aan de uitbreiding van de productie en de infrastructuur en zo de beschikbaarheid van duurzame vliegtuigbrandstof te verbeteren. Beide bedrijven lopen voorop en zullen vanaf de zomerdienstregeling regelmatig CO2-neutrale luchtvracht aanbieden als product voor de transportindustrie.

Foto's

  • J.Roeland
    ROS
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions