Clicky

 
Transport Online - Opnieuw tot 15 jaar gevangenisstraf na woningoverval met fatale afloop

Opnieuw tot 15 jaar gevangenisstraf na woningoverval met fatale afloop

Opnieuw tot 15 jaar gevangenisstraf na woningoverval met fatale afloop
30-11-2020 10:01 | Binnenland | auteur Redactie

DEN BOSCH - Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft maandag drie mannen opnieuw gevangenisstraffen opgelegd tot 15 jaar. Ze hebben een woningoverval gepleegd waarna een hoogbejaarde vrouw is overleden. De gevangenisstraffen van de twee medeverdachten zijn hoger dan door de rechtbank Oost-Brabant eerder oplegde. De twee andere verdachten die door het OM werden gezien als tipgevers zijn vrijgesproken.

Op 29 augustus 2014 reden de drie mannen naar de woning van een hoogbejaarde vrouw uit Helmond. Een van hen had een tip gekregen dat daar veel geld was te halen. Vooraf bespraken de mannen al dat als de vrouw thuis zou zijn, ze de meegenomen tie-wraps konden gebruiken. De 29-jarige verdachte deed zich voor als een medewerker van een energiemaatschappij en met die smoes werd hij binnengelaten. De vrouw voelde op enig moment dat er iets niet klopte en begon om hulp te roepen. De 29-jarige man heeft haar toen een harde duw of klap gegeven waardoor de vrouw achterover viel. De 35-jarige medeverdachte is daarna ook de woning binnengekomen en samen hebben zij de vrouw vastgebonden met een tie-wrap en vervolgens de woning doorzocht en een geldkistje meegenomen. De derde medeverdachte, een 34-jarige man is in de auto blijven zitten tijdens de overval.

De vrouw is nadat zij was gevallen vastgebonden met de tie-wraps. Die waren zo strak aangetrokken dat er diepe wonden waren ontstaan. De overvallers hebben de vrouw naar later bleek, zwaargewond en in hulpeloze toestand achtergelaten, zij werd pas aan het eind van de middag gevonden door haar zoon. Ze overleed later die avond in het ziekenhuis.

Het hof vindt dat de 29-jarige en 35-jarige mannen schuldig zijn aan het plegen van gekwalificeerde doodslag. Zij wisten dat het om een kwetsbare hoogbejaarde vrouw ging, en hebben haar zodanig mishandeld en achtergelaten dat zij de grote kans dat de vrouw zou kunnen overlijden op de koop toe hebben genomen. De 29-jarige man wordt daarom opnieuw veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Omdat de 35-jarige man de woning binnenkwam toen de vrouw al zwaargewond op de grond lag, krijgt hij een lagere straf, namelijk 10 jaar. De rechtbank legde de man eerder 8 jaar gevangenisstraf op, maar omdat het hof anders dan de rechtbank hem nu voor een zwaarder delict aansprakelijk acht is de straf van het hof 2 jaar hoger.

De 34-jarige man die als chauffeur voor de anderen fungeerde is door het hof vrijgesproken van gekwalificeerde doodslag, maar wordt door het hof wel gezien als initiator van de overval. Hij is degene die de tip heeft gekregen en de informatie heeft doorgespeeld naar de twee andere mannen. Het hof legt hem een gevangenisstraf op van 8 jaar en ook bij hem komt het hof tot een hogere straf dan de rechtbank.

De drie mannen moeten gezamenlijk ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de vrouw. De nabestaanden moeten leven met de wetenschap dat hun moeder en oma de laatste uren van haar leven in grote angst en met zware verwondingen verkeerde.

De drie mannen zijn naar aanleiding van een tip naar deze woning gegaan. Volgens het OM hebben twee mannen uit Eindhoven aan de 34-jarige man verteld dat er een groot bedrag contant geld te vinden zou zijn. Het hof vindt dat er niet genoeg bewijs is dat ze daarmee anderen bewust hebben aangespoord om een overval te plegen. De twee mannen worden daarom wederom vrijgesproken.

Foto's

  • Jowitra
    Jowitra

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,130
Diesel1,748

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions