Clicky

 
Transport Online - Deel senaatsfractie FVD splitst zich af

Deel senaatsfractie FVD splitst zich af

Deel senaatsfractie FVD splitst zich af
27-11-2020 13:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Nog eens vier senatoren van de Eerste Kamerfractie van Forum voor Democratie splitsen zich af van de partij. Dat zegt Bob van Pareren, een van de vier, vrijdag op Twitter. Ze vinden dat de partij niet sterk genoeg afstand heeft genomen van racisme en antisemitisme. Oprichter Thierry Baudet ligt daarover de hele week al onder vuur van het partijbestuur en van veel FVD-volksvertegenwoordigers.

"Een partij waarin van racisme, antisemitisme en nazisme geen afstand wordt genomen en kritiek niet gehoord wordt is niet de onze", stelt Van Pareren mede namens zijn collega’s Toine Beukering, Hugo Berkhout en Otto Hermans. "Wij nemen nadrukkelijk hier afstand van en stappen op." De vier geven aan wel in de Eerste Kamer te blijven. "Met een schoon geweten zullen wij ons blijven inzetten in de Eerste Kamer."

Naar aanleiding van het conflict met Baudet gaven ook de senatoren Annabel Nanninga en Nicki Pouw-Verweij eerder deze week al aan dat ze opstappen bij FVD. Ook zij gaan wel verder in de Eerste Kamer. Nanninga is nu met zwangerschapsverlof en wordt tijdelijk vervangen door Berkhout. Het is nog niet duidelijk of de uit FVD gestapte senatoren straks samen een fractie gaan vormen of op persoonlijke titel verdergaan. Een partij kan iemand ook eventueel uit de fractie zetten maar niet uit het parlement.

Weinig over

Van de senaatsfractie van FVD blijft nu weinig meer over. Ook senator Paul Cliteur, die geldt als de mentor van Baudet, hield het deze week voor gezien. Hij stapte uit de Eerste Kamer, omdat hij juist vond dat Baudet te hard werd aangepakt.

Bij FVD blijven vooralsnog fractievoorzitter Paul Frentrop, Johan Dessing, Loek van Wely en Lennart van der Linden. De laatste is sinds dinsdag plaatsvervangend partijvoorzitter en is in het bestuur een fervent tegenstander van Baudet. Het is nog niet duidelijk wat hij gaat doen.

Vorig jaar splitsten de senatoren Henk Otten en Jeroen de Vries zich al af van de aanvankelijk twaalf leden tellende FVD-fractie na een conflict. Zij vormen sindsdien de Groep-Otten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,980
Diesel1,624

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions