Transport Online - Onduidelijkheid over werking coronavaccin AstraZeneca

Onduidelijkheid over werking coronavaccin AstraZeneca

Onduidelijkheid over werking coronavaccin AstraZeneca
26-11-2020 13:51 | Coronavirus | auteur ANP

LONDEN - [update] Het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca, die bij de ontwikkeling ervan optrekt met de universiteit van Oxford, roept steeds meer vraagtekens op. Zo bestaat er enige onduidelijkheid over de effectiviteit van het vaccin nadat eerder een productiefout werd toegegeven.

Eerder kondigden de ontwikkelaars aan dat het middel in zeker 70 procent effectief was bij de voorkoming van corona. Bij anderhalve dosis zou dit zelfs 90 procent zijn. Het hoofd van het Amerikaanse vaccinprogramma, dat bekend staat als Operation Warp Speed, stelde echter dat de dosis die het hogere niveau van effectiviteit liet zien, werd getest in een testgroep waarvan de gemiddelde leeftijd lager lag. Doorgaans zijn jongere mensen minder vatbaar voor het virus.

Kenners voorzagen daarop problemen met het verkrijgen van de vereiste goedkeuring voor het vaccin, wat de aandelenkoers van AstraZeneca onder druk zette. In een nieuw onderzoek, waar geen leeftijdsgrens gold, bleken de resultaten minder rooskleurig. Het vaccin was hierin voor 62 procent effectief.

In een verklaring melden de ontwikkelaars van het vaccin dat een verschil in het productieproces ertoe leidde dat er verschillen in doseringen waren. Daardoor kreeg een deel van de vrijwilligers bij de eerste inenting een halve dosis en daarna een volledige dosis.

Topman Pascal Soriot van AstraZeneca kondigde donderdag aan dat er een aanvullend wereldwijd onderzoek komt naar de werkzaamheid van het vaccin. Soriot heeft gezegd dat hij niet verwacht dat het nieuwe onderzoek de goedkeuring van Britse en Europese regelgevende instanties zal vertragen. Hij verwacht dat het vaccin in sommige landen voor het eind van het jaar wordt goedgekeurd.

Met een gemiddelde effectiviteit van 70 procent presteert het vaccin van AstraZeneca naar behoren, maar minder dan de varianten van Pfizer en Moderna. Daar tegenover staat dat het vaccin van AstraZeneca goedkoper is en makkelijker te bewaren en te vervoeren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen