Clicky

 
Transport Online - 'Boeing 737 MAX staat voor terugkomst in Europees luchtruim'

'Boeing 737 MAX staat voor terugkomst in Europees luchtruim'

'Boeing 737 MAX staat voor terugkomst in Europees luchtruim'
24-11-2020 13:37 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

AMSTERDAM - De gewraakte Boeings van het type 737 MAX, die al ruim anderhalf jaar om veiligheidsredenen aan de grond blijven, staan voor een terugkomst in het Europese luchtruim. Ingewijden meldden aan persbureau Bloomberg dat belangrijke stappen zijn gezet die uiteindelijk tot Europese goedkeuring moeten leiden.

Volgens de bronnen zal de Europese toezichthouder voor de luchtvaart EASA dinsdag met een voorstel komen over nieuwe richtlijnen. Daarna is nog krap een maand nodig om de 'openbare raadpleging' op gang te brengen, waarop begin volgend jaar definitieve goedkeuring wordt verwacht.

Door crashes met 737 MAX-toestellen in Indonesië en Ethiopië kwamen in totaal 346 mensen om het leven. Na het tweede ongeluk, in maart 2019, werden vluchten met het toestel wereldwijd verboden. Later bleek dat de rampen werden veroorzaakt door een falend veiligheidssysteem, dat de neus van de vliegtuigen telkens naar beneden drukte. Dat mankement is verholpen met een update van de software.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaf eerder toestemming voor het weer in gebruik nemen van de MAX. Wel moeten luchtvaartmaatschappijen hun computersoftware bijwerken en de piloten opnieuw trainen, wat zeker dertig dagen in beslag zal nemen.

De steun van de Europese regelgevende instanties ervaart Boeing als zeer welkom. De MAX-crisis zette de reputatie van de vliegtuigmaker, maar ook de FAA onder druk. Het aan de grond zetten van het toestel heeft tot onderzoeken geleid waarin werd geconcludeerd dat er een gebrek aan transparantie en degelijk toezicht was bij Boeing en de FAA tijdens de ontwikkeling van de 737 MAX. Daarover loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

Foto's

  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions