Clicky


4,2 miljoen euro voor verduurzamen havens Noord-Holland

4,2 miljoen euro voor verduurzamen havens Noord-Holland
23-11-2020 18:00 | Haven Nieuws | auteur Redactie

HAARLEM - Provincie Noord-Holland helpt de zeehavens van het Noordzeekanaalgebied en Den Helder te verduurzamen door 4,2 miljoen euro subsidie beschikbaar te stellen.

Het geld is onder andere bedoeld voor projecten die de uitstoot van CO2 en stikstof verminderen, voor de overgang naar duurzame energiebronnen voor de binnenvaart en voor maatregelen die leiden tot betere benutting van de bestaande fysieke ruimte of de milieuruimte op bestaande bedrijventerreinen.

Gedeputeerde Zita Pels (Zeehavens en Circulaire Economie): “Onze zeehavens spelen een belangrijke rol in de overgang naar schone energie en een circulaire economie. Samen met het bedrijfsleven willen we er voor zorgen dat onze zeehavens een voorbeeld worden op het gebied van duurzaamheid. Deze regeling helpt ondernemers daarin weer stappen te zetten.” 

Ondernemers in de zeehavens kunnen voor verschillende doelen bij de provincie aankloppen. Bijvoorbeeld voor het overgaan op duurzame energiebronnen. De binnenvaartschepen die van en naar beide havens gaan, varen namelijk veelal op fossiele brandstoffen als olie, gas of steenkool. Dit is slecht voor het milieu en de luchtkwaliteit. Rederijen kunnen deze subsidie gebruiken om innovaties toe te passen zodat ze bijvoorbeeld op waterstof of elektriciteit gaan varen.

Ook stimuleert de provincie de aanleg van walstroom. Schepen die aan wal liggen, gebruiken bij het in- en uitladen diesel om hun schip in operatie te houden. Als een haven een duurzame walstroomvoorziening plaatst, zoals waterstof of elektriciteit, scheelt dit ook veel uitstoot. 

Projecten die ook in aanmerking komen voor deze subsidie moeten gericht zijn op het beter benutten van de ruimte. Dat is fysieke ruimte - er is vaak maar beperkt plek in een haven voor alle bedrijven - maar ook ruimte in de milieuvergunning. Het gebruik van duurzame energie voor machines en vervoermiddelen levert al snel winst op. 

Gedeputeerde Zita Pels (Zeehavens en Circulaire Economie): “Door te investeren in duurzaam vervoer over het water en op het land zorgen we ook voor een afname van de stikstofuitstoot. Dat is goed voor de natuur en ook goed voor de bedrijven zelf: zo ontstaat er ruimte voor nieuwe duurzame bedrijvigheid.”

Ondernemers kunnen vanaf 1 december 2020 de subsidie aanvragen via de website van de provincie Noord-Holland. De provincie beoordeelt de aanvragen op volgorde van ontvangst.

Foto's

  • J.Roeland
    ESTERO
  • J.Roeland
    MANNA
  • J.Roeland
    TYDA KYRA
  • Binnenvaartschip LIA
    Binnenvaartschip LIA
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions