Clicky

 
Transport Online - Turks vrachtschip 'Rosaline A' stuurt Duitse controleurs wapenembargo weg

Turks vrachtschip 'Rosaline A' stuurt Duitse controleurs wapenembargo weg

Turks vrachtschip 'Rosaline A' stuurt Duitse controleurs wapenembargo weg
23-11-2020 13:21 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

BERLIJN/ANKARA - [update 19:15 uur] Turkije heeft Duitse militairen die aan boord waren gegaan van een Turks vrachtschip om te controleren of het wapens voor Libië vervoerde weggestuurd. Duitse mariniers waren volgens het Duitse leger zondag aan boord gegaan van het "verdachte" schip, maar Turkije sprak kort daarna zijn veto uit waarop de controle werd gecanceld. Ankara bevestigt de gebeurtenissen.

Duitsland neemt sinds augustus met het fregat Hamburg deel aan de EU-missie Irini, die is opgezet om het olie- en wapenembargo van de VN tegen Libië te handhaven.

De Duitsers waren de hele nacht aan boord en hebben veel containers geopend. Tegen de tijd dat de militairen het vrachtschip hadden verlaten hadden ze niets verdachts gevonden, aldus een Duitse defensiewoordvoerder.

Het fregat had volgens hem de standaardprocedure gevolgd door vier uur te wachten op toestemming voordat tot controle werd overgegaan. "Alle procedures zijn correct gevolgd." Volgens Turkije vervoert de Rosaline A onder meer voedsel en verf en heeft het Duitse team het internationale recht geschonden door niet te wachten op Turkse toestemming.

"Ik veroordeel deze onwettige interventie ten sterkste" zei vicepresident Fuat Oktay. Hert ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara heeft de ambassadeurs van Duitsland, de EU en Italië ontboden om officieel protest aan te tekenen.

Het incident gebeurde op ongeveer 200 kilometer ten noorden van de Libische stad Benghazi. Ankara heeft eerder een conflict met Frankrijk gehad over een wapencontrole op zee.

Turkije steunt de internationaal erkende regering van premier Fayez al-Serraj in de hoofdstad Tripoli. De belangrijkste partij uit het oosten is krijgsheer Khalifa Haftar die grote delen van het land beheerst.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,980
Diesel1,624

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions