Clicky

 
Transport Online - FNV: Overheid moet transportbedrijven sluiten die stelselmatig rijtijden overtreden

FNV: Overheid moet transportbedrijven sluiten die stelselmatig rijtijden overtreden

FNV: Overheid moet transportbedrijven sluiten die stelselmatig rijtijden overtreden
23-11-2020 08:55 | Overtredingen | auteur Redactie

UTRECHT - De overheid moet transportbedrijven kunnen sluiten die stelselmatig sjoemelen om de rij- en rusttijdenwet te omzeilen. Dat zegt de FNV in reactie op het nieuws van het televisieprogramma De Monitor dat de helft van de vrachtwagenchauffeurs te lang doorrijdt. Nu kan de inspectie daarvoor alleen boetes opleggen. Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: "Maar die boetes worden ingecalculeerd als bedrijfsrisico en lossen daarom het probleem niet op."

In België kan de overheid wel ingrijpen met het in beslag nemen van vrachtwagens of het sluiten van bedrijven. Willem Dijkhuizen: "Daar tref je een bedrijf echt mee. Bedrijven die de regels overtreden, verdienen daar miljoenen mee. Een boete is op dit moment maximaal tussen de 60.000 en 70.000 euro. Dus het rekensommetje is snel gemaakt. Met het sluiten van bedrijven of in beslag nemen van vrachtwagens dwing je af dat bedrijven zich wel aan de regels houden", aldus Dijkhuizen.

Rijbewijs

De vakbond stelt voor bij overtredingen een bedrijf de eerste keer een boete te geven. Bij een volgende keer niet aan de regels houden, volgen dan maatregelen. Dijkhuizen: "Vergelijk het met een rijbewijs. Als je daarmee drie keer de fout in gaat, moet je het inleveren en kan je geen auto meer rijden. Je denkt dan wel drie keer na voor je het zover laat komen."

Als het aan de FNV ligt, komt minister Van Nieuwenhuizen van transport zo snel mogelijk met voorstellen die de maatregelen mogelijk maken.

Grote zorg

Het overtreden van de rij- en rusttijden is al jaren een grote zorg voor de vakbond. Het zorgt ervoor dat vrachtwagenchauffeurs veel te veel overuren maken, die ze soms ook niet uitbetaald krijgen. Ook is het een gevaar voor de verkeersveiligheid. Bovendien worden bedrijven benadeeld die zich wel aan de regels houden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden