Clicky

 
Transport Online - Geen loonsverhoging, wel een baangarantie voor de meeste OV-werknemers

Geen loonsverhoging, wel een baangarantie voor de meeste OV-werknemers

Geen loonsverhoging, wel een baangarantie voor de meeste OV-werknemers
21-11-2020 08:42 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - De cao-partijen in het openbaar vervoer hebben zojuist een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao voor 12.000 werknemers. “Heel blij worden we er niet van”, zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. “Gezien de huidige situatie zien de werkgevers nu geen ruimte voor een loonsverhoging. Dat is bijzonder spijtig. Daar staat tegenover dat de meeste werknemers in ieder geval tot 1 juli 2021 zeker zijn van hun baan. En dat de cao-partijen de intentie hebben om een regeling af te spreken over eerder stoppen met werken.”

Het openbaar vervoer is zwaar geraakt door de coronacrisis, want het aantal reizigers is sinds het voorjaar drastisch afgenomen. Chikhi: “De vervoersbedrijven blijven op dit moment alleen overeind dankzij zware financiële ondersteuning door de overheid. Hoe dat volgend jaar gaat, is hoogst onzeker. Bovendien weten we ook niet of en wanneer het aantal reizigers zich weer gaat herstellen. Onder die omstandigheden beseffen we dat er op dit moment geen ruimte is voor een loonsverhoging. We vinden het wèl teleurstellend dat de werkgevers zelfs geen ruimte zagen voor een geste voor alle inzet in de afgelopen tijd.”

Korte looptijd

Gezien de onzekere omstandigheden is het een cao geworden met een korte looptijd, van één jaar (van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021). Geen loonsverhoging dus, maar de werknemers kunnen wel rekenen op de gebruikelijke periodieke verhogingen van hun salarisschaal.

Werkgelegenheid

In de cao is een werkgelegenheidsgarantie (tot 1 juli 2021) afgesproken voor al het roostergebonden personeel. Het gaat hierbij met name om chauffeurs (dus bijvoorbeeld niet om het indirecte personeel van ondersteunende afdelingen). “In een onzekere tijd als deze is behoud van werk het belangrijkste. Het is goed dat we deze afspraak voor de meeste werknemers nu in de cao hebben kunnen vastleggen”, vindt Chikhi.

Eerder stoppen met werken

Een ander belangrijk punt voor CNV Vakmensen is dat er een regeling moet komen voor oudere werknemers. Chikhi: “We willen graag dat oudere werknemers in de drie jaar voor hun AOW-leeftijd de kans krijgen om minder te gaan werken of zelfs te stoppen met werken, met behoud van een fatsoenlijk inkomen. We hebben nu in de cao afgesproken dat er een werkgroep komt, die zich maximaal gaat inspannen om hierover goede afspraken te maken. De werkgroep komt uiterlijk 1 april 2021 met resultaten.”

Leden

CNV Vakmensen legt het onderhandelingsresultaat komende weken aan de leden voor.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden